Forca: Rezultati popisa stanovništva u Ulcinju nijesu tačni

Partija ocjenjuje da postoje netačnosti i u drugim sredinama u Crnoj Gori
398 pregleda 0 komentar(a)
popis, Foto: Arhiva Vijesti
popis, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.06.2011. 12:40h

Politička partija Forca osporila je rezultate popisa u Ulcinju, ocjenjujući da ne predstavljaju realno stanje broja stanovnika u toj opštini.

“Nema dileme da za ove postupke odgovornost pada na Opštinsku popisnu komisiju ali i na MONSTAT, jer su oni obrađivači podataka”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da iz objavljenih podataka proizilazi da su kategoriji nenaseljenih naselja, pored Možura, na poslednjem popisu, dodata i naselja Međureč, Salc i Kaliman.

“Na osnovu podataka na terenu, ta informacija je netačna, jer Kaliman ima pet, Salc četiri i Međureč dva stanovnika”, kaže se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Navodi se da se sumnja i u podatke u vezi naselja Draginje, gdje ima 72 stanovnika, što je 91 manje ili 55 odsto u odnosu na 2003.godinu.

“Ovakav podatak se ne slaže sa stanjem na terenu, jer nije bilo razloga za smanjenje broja, pošto nije bilo migracije stanovnika za ovih osam godina”, kaže se u reagovanju.

“Da bi otklonili svaku dilemu uradili smo detaljan popis stanovnika ovog naselja i došli do broja od 134 stanovnika, što proizilazi da je brojka koje je data od MONSTATA nerealna, jer je broj veći za 62 stanovnika ili 46 odsto”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u naselju Šas, prema objavljenim podacima, ima 239 stanovnika, dok je njihova evidencija na terenu potvrdila da je taj broj veći, da ima 271 stanovnika. “Dakle, za 32 stanovnika više od broja koji daje MONSTAT”.

“Samo podaci za ova naselja demantuju ukupan broj stanovnika za opštinu Ulcinj od 20.265 stanovnika, koji treba da bude veći, makar za 104 stanovnika”, navodi se u saopštenju.

Ta partija ocjenjuje da postoje netačnosti i u drugim sredinama u Crnoj Gori.

“Ne samo tamo gdje žive Albanci, već i pripadnici drugih naroda, ali to mora da se istražuje”, poručili su iz Forca.

Bonus video: