Forenzičari otklonili dilemu: So ne može da naudi Đukanoviću

“Vještačenjem je utvrđeno da dostavljeni dokazni materijal sadrži smješu neorganskih supstanci u kojoj se nalazi jedinjenje NaCl - natrijum hlorid, koji je poznat pod nazivom kuhinjska, ili morska so”
7 komentar(a)
Marija Stanišić, CZIP, Foto: Zoran Đurić
Marija Stanišić, CZIP, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.06.2016. 07:21h

Više od tri mjeseca nakon što su u Vladi posumnjali u sadržaj bijelog praha, forenzičari u Danilovgradu utvrdili su da se u epruvetama Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) nalazi morska so.

Iz Uprave policije “Vijestima” je juče odgovoreno da je, postupajući po naredbi zamjenika državnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, podgorička policija 27. januara Forenzičkom centru dostavila zahtjev za hemijsko vještačenje “staklene epruvete sa nepoznatom suptancom bijele boje koja je u arhivi Vlade pronađena u jednoj od pristiglih koverti”.

Precizirano je da je vještačenje obavljeno 8. aprila.

“Rezultati vještačenja su, zajedno sa predmetnim tragovima (staklena epruveta sa praškastom materijom i ambalaža) poslati tužilaštvu 15. aprila 2016. godine. Vještačenjem je utvrđeno da dostavljeni dokazni materijal sadrži smješu neorganskih supstanci u kojoj se nalazi jedinjenje NaCl - natrijum hlorid, koji je poznat pod nazivom kuhinjska, ili morska so”.

“Vijesti” su juče objavile da su epruvetu sa stotinjak grama morske soli predsjedniku Vlade poslali iz CZIP-a, ali da je nakon toga otvorena istraga da li je neko “bijelim prahom” želio da naudi premijeru Milu Đukanoviću.

Istu epruvetu sa solju iz CZIP-a su kao novogodišnji poklon dostavili svim poslaničkim klubovima u Skupštini, Agenciji za zaštitu životne sredine, Ministarstvu turizma, odborničkim klubovima u Opštini Ulcinj, ambasadorima... sa porukama “Dajmo šansu Ulcinjskoj solani”, što su objavili i mediji.

Nijedna epruveta, sem one koja je stigla u Vladu, nije poslata na vještačenja.

“Forenzičkom centru je pomenutom naredbom dostavljena samo ova, dakle jedna epruveta, sa sadržajem koji je opisan”, saopštili su iz policije.

Saslušavali iako su znali da je so

Koordinatorka u CZIP-u Marija Stanišić, koja je so donijela u Vladu i upisala se na arhivi “sa sve ličnom kartom”, saslušana je u policiji mjesec i po nakon što su forenzičari utvrdili da je u epruveti so.

Stanišićeva je prekjuče kazala “Vijestima” da je 27. maja pozvana da policiji da izjavu povodom “sumnjive bijele praškaste supstance”, za koju su forenzičari još u aprilu utvrdili da je morska so.

“Bilo mi je veoma neprijatno kada mi je inspektor kazao da je iz odjeljenja za krvne delikte, ali pojasnio je da uzima izjavu samo zbog toga što nemaju dovoljno ljudi”.

Tvrdi da je inspektoru pojasnila šta je bilo u epruveti i šta je bila svrha dostavljanja soli premijeru.

Istakla je da je uzbuna koju su digli u Vladi još čudnija, s obzirom na to da je, kako tvrdi, na epruveti bio logo CZIP-a, sa ispisanim kontaktom, adresom i veb stranicom.

Bonus video: