Formirano Dobrovoljno vatrogasno društvo Luštica

Društvo broji 22 člana, uglavnom mještana, obezbijeđena su tri vozila za gašenje požara, nabavljene uniforme i obuća, a u toku je adaptacija prostorija u Mjesnoj zajednici Luštica
187 pregleda 0 komentar(a)
Dobrovoljno vatrogasno društvo Luštica, Foto: Opština Herceg Novi
Dobrovoljno vatrogasno društvo Luštica, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 08.06.2018. 11:49h

Dobrovoljno vatrogasno društvo Luštica unaprijediće zaštitu stanovnika i imovine na poluostrvu Luštica i doprinijeti spremnijem regovanju u slučaju vanrednih situacija, poručio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić na donatorskoj večeri povodom osnivanja DVD Luštica.

Donatorsko veče je na Žanjicama okupilo stotinjak predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, lokalne uprave, pripadnika službi zaštite i spasavanja, privrednika i mještana. Svi oni podržali su i pomogli osnivanje i opremanje vatrogasnog društva na Luštici.

"Nakon prošlog ljeta, kada su tokom više od dva mjeseca bjesnili požari na poluostrvu Luštica, bilo je jasno da više ne možemo čekati sa osnivanjem jednog ovako važnog društva“, kazao je Katić.

"Poluostrvo Luštica je sa matičnom opštinom Herceg Novi kolovozno povezano preko susjedne opštine Tivat, uz prelazak trajekta i preko sat vremena vožnje do prvih zaseoka. Iz tog razloga opštinska Služba zaštite i spašavanja ne može pravovremeno reagovati, što je posebno izraženo tokom ljetnjih saobraćajnih gužvi. Na ovaj način, taj problem rješavamo jer ćemo imati ekipu koja će hitno i u kratkom roku reagovati", objasnio je Katić.

Društvo broji 22 člana, uglavnom mještana, obezbijeđena su tri vozila za gašenje požara, nabavljene uniforme i obuća, a u toku je adaptacija prostorija u Mjesnoj zajednici Luštica. Osim toga, od prekjuče su pripadnici DVD Luštica krenuli na obuke, u saradnji sa Direktoratom za vandredne situacije.

Direktor Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Mirsad Mulić čestitao je osnivanje DVD Luštica, rekavši da dobrovoljno vatrogastvo u Crnoj Gori nažalost nema tradiciju, kao što imaju neke države u okruženju, ali svijetla tačka u tome je upravo ovo područje Boke.

Posao osnivanja DVD Luštica, kao važnog dijela sistema zaštite i spasavanja na teritoriji Herceg Novog, od početka su podržali mještani i Mjesna zajednica. Oni su prepoznali da će ovaj korak biti od neprocjenjivog značaja za njihovu bezbjednost i brže djelovanje u slučaju potrebe istakli su predsjednik MZ Luštica Jovan Moric koji je pozdravio pomoć Zorana Bogetića u nabavci kamiona, I predsjednik DVD Luštica Nikola Trojanović.

Na području Boke Kotorske djeluju četiri, od kojih dva dobrovoljna vatrogasna društva u hercegnovskoj opštini.

Bonus video: