"Forte mare zaslužuje mjesto na listi svjetske baštine"

Upis venecijanske odbrambene tvrđave Forte Mare na Listu svjetske kulturne baštine važan je sa aspekta očuvanja utvrđenja, automatski je impuls razvoju turizma i izuzetna promocija za Herceg Novi, saglasili su se učesnici sastanka
77 pregleda 0 komentar(a)
Forte Mare, Foto: Slavica Kosić
Forte Mare, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 02.09.2017. 19:22h

Opština Herceg Novi će nastaviti aktivnosti na sticanju uslova da tvrđava Forte mare bude upisana na Listu svjetske kulturne baštine, saopšteno je juče nakon sastanka predsjednika Opštine Stevana Katića i Dragice Ponorac, ambasadorke Crne Gore u Francuskoj, Monaku i Andori i stalne predstavnice Crne Gore pri Unesku.

“Komitet za svjetsku baštinu u Krakovu na poslednjem zasjedanju nije upisao Forte Mare na ovu prestižnu listu. U izvještaju su navedene tačne smjernice koje bi trebalo ispoštovati da se novska tvrđava nađe na Uneskoovoj listi, a koje se uglavnom odnose na probleme postojanja komercijalnih sadržaja”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Upis venecijanske odbrambene tvrđave Forte Mare na Listu svjetske kulturne baštine važan je sa aspekta očuvanja utvrđenja, automatski je impuls razvoju turizma i izuzetna promocija za Herceg Novi, saglasili su se učesnici sastanka.

U saopštenju se navodi kako je potvrđeno da je u tom dijelu potreban nastavak komunikacije lokalne samouprave i Ministarstva kulture, kakva je po ovoj temi postojala u prethodnom periodu.

Ambasadorka Ponorac istakla je da je veoma važno da sada svojim djelima pokažemo da nam je stalo, imamo dobru volju da radimo i svi zajedno iskoristimo veliku šansu koja nam se pruža.

Ona je najavila da će se odmah po povratku u Francusku sastati sa predstavnicima Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja (ICOMOS), čija stručna komisija je izvršila evaluaciju.

Gradnju tvrđave Forte mare počeo je herceg Stjepan Vukčić Kosača u prvoj polovini 15. vijeka. U turskom vremenu tvrđava je dobila današnje gabarite, a Turci su je u više navrata dograđivali i uređivali.

Bonus video: