Forum progres: Dinošu na čelo Parade ponosa

Forum progres se obratio i Agenciji za nacionalnu bezbjednost iz koje je odgovoreno da nijesu nadležni za bezbjednosne procjene.
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 19:02h

Inicijativni odbor prve LGBT organizacije u Crnoj Gori, Forum progres, jednoglasno je odlučio da se za održavanje Parade ponosa 2011. u Podorici ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša imenuje za predsjednika Organizacionog odbora.

Iz te organizacije saopšteno je da je prošlog ponedjeljka Dinoši upućen zvaničan dopis u kojem se od njega traži da prihvati predlog za svoje imenovanje, ili da ponudi drugo kadrovsko rješenje iz crnogorske Vlade.

"Mandat tog Odbora je da okupi zvaničnike, javne ličnosti i profesionalce, u cilju pripreme svih uslova za održavanje prve Parade ponosa u Crnoj Gori" saopštili si iz Foruma progres.

Inicijativni odbor te organizacije utvrdio je radni moto parade -“Život treba živjeti”, sa, kako su objasnili, namjerom da i u Crnoj Gori, kao što je to slučaj u drugim zemljama Evrope i svijeta, putem javne manifestacije, obilježe i proslave sva ljudska prava uključujući i prava LGBT osoba.

Iz LGBT Foruma progres saopštili su “Vijestima” da su zvanično od Uprave policije zatražili da prikupi i obradi odgovarajuće bezbjednosne informacije i izvrši bezbjednosnu procjenu održavanja Parade ponosa u Podgorici.

Forum progres se zvanično obratio i Agenciji za nacionalnu bezbjednost iz koje je, kako su kazali, odgovoreno da oni nisu nadležni za izradu bezbjednosnih procjena javnih skupova već je to u djelokrugu rada Uprave policije.

"Parade ponosa širom svijeta obilježavaju se u znak sjećanja na tzv. Stonvolsku revoluciju iz juna 1969. godine, kada su se u Njujorku, prvi put u istoriji, LGBT osobe suprostavile svom progonu od strane vlade i od kada i počinje institucionalni razvoj LGBT prava, podsjećaju iz ove organizacije.

Aktivisti te organizacije poručili su i da bi se eventualno održavanje Parade ponosa u Podgorici organizovalo u znaku promovisanja nacionalnih i evropskih vrijednosti i afirmisanja ljudskih prava, zajedništva i solidarnosti između svih građana, bez obzira na njihovo etničko porijeklo, vjersku pripadnost, političko opredjeljenje i seksualnu orijentaciju.

Ministru i pomoćnici isključen telefon

Da li će se Dinoša naći na čelu organizacionog odbora i da li će predvoditi prvu crnogorsku gej paradu, “Vijesti” nijesu uspjele da saznaju, jer je ministru bio isključen telefon.

Telefon je bio isključen i njegovoj prvoj saradnici, zaduženoj upravo za prava seksualnih manjina, Blanki Radošević Marović, dok je zamjenik ministra Sahudin Delić kazao da je Dinoša upoznat sa ponudom Foruma progres.

On nije mogao da kaže kako će ministar postupiti u tom slučaju.

Dinoša je više puta do sada, kao i ranijim izjavama za “Vijesti” kazao da se on ni u kom slučaju neće naći u defileu.

Bonus video: