Forum žena SDP Herceg Novi organizovao predavanje "Živjeti sa dijabetesom"

Redovna fizička aktivnost sa održavanjem normalne tjelesne težine, izbjegavanjem upotrebe duvana, uz zdravu ishranu čine sve elemente koji saokružuju kvalitetan stil života kao preduslov za dugovječnost, bez obzira na stanje dijabetesa, poručila je dr Miljković
1 komentar(a)
Predavanje dijabetes, Foto: Slavica Kosić
Predavanje dijabetes, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 05.10.2016. 13:54h

“Ishrane osoba u stanju dijabetesa” naziv je predavanja koje je u galeriji Spinaker organizovao Forum žena SDP-a Herceg Novog. Dr Zinaida Miljković je podsjetila da je Crna Gora po relativnom broju oboljelih od šećerne bolesti na drugom mjestu u Evropi i da se stalna edukacija, ne samo osoba u stanju dijabetesa, mora podići na nivo prioriteta u zdravstvenoj politici države.

Uprkos činjenici da je šećerna bolest peti uzročnik smrtnosti u populaciji žena, ako se primjenjuju zdravi stilovi života, zdrava ishrana i redovna fizička aktivnost, naravno i preporuke ljekara, može se sa dijabetesom doživjeti duboka starost, kazala je dr Miljković. Ona je naglasila da pravilna ishrana ne pordrazumjeva ekstremne dijete i odricanje od specifičnih namirnica.

Redovna fizička aktivnost sa održavanjem normalne tjelesne težine, izbjegavanjem upotrebe duvana, uz zdravu ishranu čine sve elemente koji saokružuju kvalitetan stil života kao preduslov za dugovječnost, bez obzira na stanje dijabetesa, poručila je dr Miljković.

Forum žena SDP Herceg Novi organizuje u galeriji Spinnaker u četvrtak, 6. oktobra u 19 časova, novo predavanje iz ciklusa „Zdravlje žene“. Predavač je dr Angela Ćorić, ginekolog, a tema „Rano otkrivanje i prevencija karcinoma grlića materice i dojki“.

Bonus video: