FOTO Prstenovanje na Marezi: Više od 800 ptica dobilo crnogorsko državljanstvo

"Na prstenijadi su učestvovali učenici OŠ "Radojica Perović”, studenti biologije sa Prirodno-matematičkog fakulteta, djeca predškolskog uzrasta iz udruženja Roditelji kao i mnogi zainteresovani građani, ljubitelji ptica i prirode"
1768 pregleda 4 komentar(a)
Crnoglava grmuša, Foto: CZIP
Crnoglava grmuša, Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) je od 3. do 17. aprila organizovao akciju prstenovanja ptica na području Mareze, saopšteno je danas iz te NVO.

U saopštenju se dodaje da se prstenovanje održavalo svakog dana u jutarnjim časovima, a da je učešće uzelo više od 180 učesnika.

"Na prstenijadi su učestvovali učenici OŠ "Radojica Perović”, studenti biologije sa Prirodno-matematičkog fakulteta, djeca predškolskog uzrasta iz udruženja Roditelji kao i mnogi zainteresovani građani, ljubitelji ptica i prirode. Za 15 dana, koliko je trajalo prstenovanje na Marezi, 807 ptica dobilo je prsten sa crnogorskom oznakom, a prstenovano je 26 vrsta. Najveće interesovanje za crnogorsko državljanstvo pokazale su crnoglave grmuše – više od 600 njih. Ostale vrste koje su prstenovane na Marezi su: brezov zviždak, šumski zviždak, bjelobrka grmuša, obična grmuša, svilorepi cvrčić, mali slavuj, a našu stanicu posjetile su i zmijoglava, bjelovrata muharica kao i kukavica", navodi se u saopštenju CZIP.

Iz te NVO su kazali da je prstenovanje organizovano po četvrti put na ovoj lokaciji, a po prvi put za vrijeme proljećne migracije, što je, kako su kazali iz CZIP, opet pokazalo da je ovo područje od izuzetnog značaja za ptice selice.

"Licencirani prstenovač i ornitolog Oto Sekereš koji je vodio ovu aktivnost ima višegodišnje iskustvo u prstenovanju ptica koje je stekao tokom mnogobrojnih prstenovačkih akcija na kojima je učestvovao tokom prethodnih godina. Aktivnost prstenovanja ptica je podržana kroz projekat "Edukativna stanica Mareza" u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program sprovodi se u partnerstvu sa opštinama: Podgorica, Tivat, Kotor, Nikšić i Pljevlja", zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: