Frelih: Kreirati ambijent koji bi ohrabrio učenike da preispituju istorijske dogme

Seminar je okupio preko 50 profesora istorije iz svih krajeva Crne Gore
162 pregleda 2 komentar(a)
HIPMONT, seminar, Herceg Novi, Foto: HIPMONT
HIPMONT, seminar, Herceg Novi, Foto: HIPMONT
Ažurirano: 03.12.2016. 15:10h

Johan Frehlih, ambasador Austrije u Crnoj Gori, pohvalio je aktivnosti Udruženja profesora istorije Crne Gore (HIPMONT) i naglasio važnost kreiranja stimulativnog ambijenta unutar obrazovnog sistema koji bi ohrabrio učenike da preispituju istorijske dogme, saopšteno je iz HIPMONT-a.

On je to rekao danas u Herceg Novom gdje je započeo dvodnevni Nacionalni seminar za profesore istorije, u organizaciji Udruženja profesora istorije Crne Gore (HIPMONT) i Evropskog udruženja istorijskih edukatora (EUROCLIO), s ciljem procjene potreba za daljim reformom istorijskog obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi, kao i pokretanja debate na temu kvaliteta i modernizacije obrazovnih tema u polju istorijske edukacije.

Ovaj seminar je okupio preko 50 profesora istorije iz svih krajeva Crne Gore.

Kako je saopšteno iz HIPMONTA, Rade Vujović, predsjednik HIPMONT-a, predstavio je dosadašnji rad Udruženja, s fokusom na uspostavljanje međunarodne saradnje i razvijanja projektnih aktivnosti s ciljem poboljšanja komunikacije između profesora i obrazovnih institucija, kao i usklađivanja nastavnih programa sa savremenim obrazovnim metodama i tematskim okvirima, kao i poboljšanja sposobnosti profesora da takve programe primijene što kvalitetnije.

Judit Grerling, program menadžerka EUROCLIO, krovne evropske asocijacije profesionalaca iz oblasti istorijskog obrazovanja, predstavila rad svoje organizacije, s posebnim naglaskom na promjene u nastavnim metodama, koje se fokusiraju na razvijanje kritičkog promišljanja učenika i prihvatanja razičitosti, umjesto nametanja jedinstvenih istina.

"S tim u vezi, ona je pomenula i aktivnosti koje je ova organizacija, sa partnerima iz regiona kao što je HIPMONT, pokrenula u cilju razvijanja zajedničkog pogleda na prošlost, kroz projekte kao što su "Nekada davno, zivjeli smo zajedno", kazali su iz HIPMONT-a.

Radovan Popović, direktor Zavoda za školstvo Crne Gore, predstavio je u obrazovne reforme u Crnoj Gori u posljednjih 15 godina.

"Naglasio je da te reforme još uvijek nisu završene i da postoje brojna pitanja koja se moraju rješavati kroz poboljšanu komunikaciju između institucija i profesora, počevši od tematiziranja nastavnog programa, metodologija i međusobne saradnje i konstantog profesionalnog usavršavanja", ističe se u saopštenju HIPMONT-a.

Miloš Vukanovic, nacionalni koordinator EUROCLIO za Crnu Goru, predstavio je ključne aktivnosti ove organizacije u Crnoj Gori, kao i planove za 2017. godinu.

"On je naveo da je HIPMONT jedino aktivno nastavničko udruženje u Crnoj Gori i da je upravo ta aktivnost na polju pobolšanja kvaliteta istorijskog obrazovanja u Crnoj Gori, zajedno sa strateškom saradnjom sa nacionalnim partnerima i međunarodnim institucijama, najbolji osnov za dalje aktivnosti, koje se moraju zasnivati na umrežavanju profesora i sve snažniju profilaciju njihovih stavova ka krovnim institucijama zaduženim za formulisanje obrazovnih politika", piše u saopštenju HIPMONT-a.

Ovaj događaj je organizovan u sklopu regionalnog projekta e-Pact (Education Partnership for Advocacy, Capacity-Building and Transformation) koji zajednički sprovode EUROCLIO i Centar za demokratiju i pomirenje u Jugoistočnoj Evropi (CDRSEE), dok je HIPMONT nacionalni partner za Crnu Goru.

Udruzenje profesora istorije Crne Gore, pored strateske saradnje sa EUROCLIO i Centrom za pomirenje, razvoj i saradnju u Jugoistocnoj Evropi (CRDSEE), svoje aktivnosti sprovodi uz stratesku saradnju sa Zavodom za školstvo Crne Gore, dok je ovaj seminar podrzan i od strane Razvojne agencije Austrije.

Bonus video: