Funkcioner smije da bije na plaži?

Zakon o elektronskim komunikacijama predviđa mogućnost da parlament, koji bira članove i predsjednika Savjeta Agencije, može da ih razriješi funkcije prije isteka mandata, između ostalog, i u slučaju “svojim ponašanjem i radom dovede u pitanje nezavisnost i ugled Agencije”
160 pregleda 17 komentar(a)
Šaleta Đurović, Foto: Boris Pejović
Šaleta Đurović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.09.2017. 05:39h

Skupština Crne Gore već dvije sedmice ćuti o tome da li će inicirati smjenu predsjednika Savjeta Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) Šalete Đurovića zbog nedavnog narušavanja javnog reda i mira na plaži u Baru, odnosno fizičkog napada na turistu iz Srbije.

Zakon o elektronskim komunikacijama predviđa mogućnost da parlament, koji bira članove i predsjednika Savjeta Agencije, može da ih razriješi funkcije prije isteka mandata, između ostalog, i u slučaju “svojim ponašanjem i radom dovede u pitanje nezavisnost i ugled Agencije”.

Barski Sud za prekršaje je sredinom avgusta sa 350 eura kaznio Đurovića zbog narušavanja javnog reda i mira, a nakon incidenta na plaži sa turistom iz Srbije Aleksandrom Krstićem (38), koji je sankcionisan sa 105 eura.

Nakon pretresa, izjava svjedoka, suočavanja dvojice okrivljenih i ljekarskih izvještaja, sudija Dubravka Mažić je presudila da je Krstić kriv što je na javnom mjestu vrijeđao Đurovića i izrekla mu novčanu kaznu od 105 eura.

Sudija Mažić je nakon toga rekla da je Đurović kriv što je na javnom mjestu fizički napao Krstića i zadao mu jedan šamar i tri udarca pesnicom, za što je kažnjen 350 eura.

“Okrivljenima su izrečene minimalne kazne jer se radi o osobama koje prije nisu prekršajno kažnjavane”, rekla je sudija Mažić na čiju odluku ni Krstič ni Đurović nisu uložili žalbu.

Iz EKIP-a je ranije “Vijestima” odgovoreno da, prema Zakonu, samo Skupština koja je Đurovića imenovala može inicirati njegovu smjenu.

Iako su “Vijesti” još prije dvije sedmice pitale parlament šta će preduzeti u slučaju Đurović i da li smatraju da je tučom na plaži ugrozio ugled EKIP-a, odgovori još nijesu stigli.

Članove i predsjednika Savjeta EKIP-a bira Skupština, a na osnovu javnog konkursa. Za proceduru izbora je nadležan Odbor za ekonomiju, na čijem je čelu Predrag Sekulić (DPS).

Na sajtu Agencije za eletronske komunikacije piše da je Đurović predsjednik Savjeta. Mandat je pet godina uz mogućnopst reizbora. On mjesečno zarađuje 1.933,77 eura.

Bonus video: