Funkcioneri neće moći da kriju bogatstvo: Sva imovina će morati u javnost

Komisija za sprečavanje sukoba interesa dobija ovlašćenje da prati bankovne račune funkcionera, što do sada nije mogla
16 komentar(a)
javni funkcioneri, Foto: Boris Pejović
javni funkcioneri, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2014. 18:35h

Javni funkcioneri ipak neće moći da sakriju svoju imovinu pod plaštom zaštite ličnih podataka, jer je Vrhovni sud zabranio Agenciji za zaštitu ličnih podataka da takve naloge šalje državnim organima.

“Rješenja koja sadrži u svojim odredbama zakon mogu se modifikovati, odnosno mijenjati jedino kada Skupština Crne Gore eventualno donese Zakon o izmjenama dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa... Sada, pri postojanju važećeg zakona, putem inspekcijskog nadzora i tumačenja … ne mogu se stavljati van snage pojedine odredbe Zakona”, piše u presudi sudije Vrhovnog suda Sretena Ivanovića.

Na ovaj način okončan je dvogodišnji spor Agencije i Komisije za sprečavanje sukoba interesa oko toga da li imovina funkcionera prije dolaska na funkciju, nasljedstvo i imetak njihovih supružnika i djece ukoliko žive u istom domaćinstvu treba da bude objavljena na sajtu Komisije. Iako je Zakonom o konfliktu interesa predviđeno da je evidencija imovine funkcionera javno dostupna, Agencija, na čijem je čelu Šefko Crnovršanin, pokušala je da to suspenduje pozivajući se na zaštitu privatnosti.

Sporenje dva državna organa okončale su presude Vrhovnog i Upravnog suda, jer je ovaj drugi formalno donio konačan stav.

Po pravnoj proceduri Komisija, koju vodi Slobodan Leković, se nakon naloga Agencije da ne objavljuje sve podatke na sajtu obratila Upravnom sudu. On je odlučio u korist Agencije. Zatim je Komisija zahtijevala vanredno preispitivanje sudske odluke od Vrhovnog suda, koji je stao na njenu stranu. Upravni sud je na kraju postupio po sugestijama Vrhovnog.

Član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Radenko Lacmanović nije zadovoljan novim stavom Upravnog suda.

“Logičnije bi bilo da je Upravni sud ispravio sopstvene greške, a ne da poništava naše rješenje u ponovnom postupku, i to navodeći razloge koji, čini mi se, ne stoje”, rekao je on.

Taj sud je, kao što je bio i dužan, prihvatio obrazloženje Vrhovnog, navodeći da je Agencija redefinisala zakon.

Zbog razvoja situacije zadovoljan je predsjednik Komisije Slobodan Leković: ”Upravni sud je ovog puta donio odluku koja potvrđuje načela na kojem radi Komisija, ali i Zakon o sprečavanju sukoba interesa počiva, a to je javnost. Potpuno je logično da nakon Vrhovnog i Upravni sud donese ovakvo rješenje”.

Iako Komisija postoji već osam godina, na čelu sa Lekovićem, njeni rezultati su veoma skromni, pa su zvaničnici EU u više navrata skrenuli pažnju Vladi da se adekvatno ne sprovodi zakon i kontroliše imovina javnih funkcionera.

Računi u bankama biće provjeravani?

Prema Nacrtu izmjena zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji treba da bude usvojen do kraja jula, javnosti neće biti dostupan matični broj i adrese nepokretnosti funkcionera.

Takođe, intencija je da se ne iznose podaci koji se odnose na maloljetnu djecu, alimentaciju i druga socijalna primanja.

Komisija za sprečavanje sukoba interesa, međutim, dobija ovlašćenje da prati bankovne račune funkcionera, što do sada nije mogla.

Izradu teksta je finansijski podržala ambasada Kraljevina Norveške u Beogradu. Sadržaj je isključiva odgovornost izdavača i ni na koji način ne odražava stavove Ambasade Kraljevine Norveške.

Bonus video: