FZO: Od sjutra onlajn dodjeljivanje PIN koda za eZdravlje

“Novo radno vrijeme je od osam do 11 sati. Uputili smo molbu da ne dolaze ako nije neophodno da bi predali zahtjeve za refundaciju ili zahtjeve za upućivanje, ukoliko se ne radi o hitnim situacijama", kazao je Čirgić
7944 pregleda 0 komentar(a)
eZdravlje, Foto: Fond zdravstvenog osiguranja
eZdravlje, Foto: Fond zdravstvenog osiguranja

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) od sjutra će obezbijediti onlajn dodjeljivanje PIN koda koji će osiguranici dobijati unosom potrebnih podataka na portalu eZdravlje, saopšteno je iz te institucije.

Kako prenosi Info Biro, građani su u prethodnom periodu pokazali veliko interesovanje za korišćenje portala eZdravlje, čiji je osnovni preduslov posjedovanje PIN koda, koji se trenutno može dobiti odlaskom kod izabranih ljekara ili na šalterima poslovnih jedinica i filijala FZO.

Direktor Fonda Sead Čirgić kazao je da je posrijedi jedna u nizu mjera koje je FZO donio, slijedeći preporuke Vlade, a sve u cilju sprovođenja preventivnih mjera zbog pojave i širenja koronavirusa.

"Juče smo donijeli niz mjera sa namjerom da zaštitimo naše zaposlene, korisnike Fonda i one koji su nam trenutno najpotrebniji - ljekare. Prije svega, apelovali smo na naše osiguranike da bez prijeke potrebe ne dolaze u FZO”, rekao je Čirgić.

Prema njegovim riječima, ograničeno je vrijeme kada korisnici mogu dolaziti na šaltere poslovnih jedinica odnosno filijala Fonda.

“Novo radno vrijeme je od osam do 11 sati. Uputili smo molbu da ne dolaze ako nije neophodno da bi predali zahtjeve za refundaciju ili zahtjeve za upućivanje, ukoliko se ne radi o hitnim situacijama", kazao je Čirgić.

On je naveo da je primjetan porast trenda korišćenja elektronskih servisa koje je Fond omogućio upravo za njihovu namjenu.

"Ono što takođe mogu da primijetim je da smo samo u toku jučerašnjeg dana imali povećano korišćenje servisa elektronskog naručivanja koji omogućava hroničnim pacijentima da obezbijede dovoljnu mjesečnu terapiju. Njih oko 350 je iskoristilo tu mogućnost. Osim toga, u komunikaciji sa direktorom Doma zdravlja (DZ) u Podgorici Nebojšom Kavarićem saznali smo da su se drastično smanjile gužve u toj ustanovi", kazao je Čirgić.

On je još jednom apelovao na građane da bez prijeke potrebe ne posjećuju DZ, pogotovo ako osjete simptome gripe.

"Moramo da sačuvamo naše ljekare. Iskoristite sve brojeve telefona koji su dostupni a koje su objavili Institut za javno zdravlje i DZ. Na taj način ćemo sačuvati i ljekare i druge građane", poručio je Čirgić.

On je kazao da trenutno u Crnoj Gori ima dovoljan broj respiratora, a da će se obezbijediti i dodatna dezinfekciona sredstva.

"Ukupno ih u sistemu imamo 70, ali zbog epidemiološke situacije i moguće pojave koronavirusa obezbijedićemo dodatne količine kako bismo bili spremni za svaku situaciju. Stoga je Fond naručio još deset respiratora. Očekujemo da ćemo dva dobiti u roku od pet dana, a još pet u roku od mjesec", rekao je Čirgić.

On se osvrnuo i na nedavno najavljenu donaciju Kine Crnoj Gori u vidu dva respiratora.

"Obezbijedićemo veći broj repiratora, u postupku su pregovori Vlade da se obezbijedi određeni broj respiratora pored ova dva, tako da mislim da ćemo sa te strane biti u potpunosti pokriveni", kazao je Čirgić.

Navodi se da je najavljeno da će se obezbijediti i dovoljna količina dezinfekcionih sredstava u apotekama.

"Trenutno znamo da ih nema na raspolaganju u svim apotekama, kako sam upoznat, u Monetefarm apotekama imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava za ruke", rekao je Čirgić.

Bonus video: