GA: Krivična prijava protiv Srđana Kusovca

Iz GA su kazali da je Kusovac od 4. decembra do 11. juna, kao šef Biroa za odnose sa javnošću, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i nevršenjem službene dužnosti, teže povrijedio prava te organizacije a državi nanio materijanu štetu
51 pregleda 3 komentar(a)
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Srđan Kusovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.07.2015. 11:53h

Građanska alijansa (GA) podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv šefa Biroa za odnose sa javnošću u Vladi, Srđana Kusovca zbog, kako se navodi, zloupotrebe službenog položaja.

Iz GA su kazali da je Kusovac od 4.decembra prošle do 11.juna ove godine, kao šef Biroa za odnose sa javnošću, protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja i nevršenjem službene dužnosti, teže povrijedio prava te organizacije a državi nanio materijanu štetu.

Iz GA su ukazali da je Kusovac najprije odbio da postupi po pravosnažnoj i izvršnoj sudskoj odluci, presudi Upravnog suda od 24. juna, kojom je poništena Vladina odluka o formiranju Operativnog tima iz decembra prošle godine za sprovođenje međunarodnog projekta-inicijative "Partnerstvo otvorenih vlada" i realizaciju Akcionog plana za njegovu implementaciju.

„Na način što je umjesto postupanja po presudi i otklanjanja nezakonitosti na koje mu je ukazao Upravni sud, predložio Vladi na sjednici od 11. juna donošenje nove odluke o formiranju Operativnog tima za sprovođenje međunarodnog projekta "Partnerstvo otvorenih vlada" i realizaciju Akcionog plana za njegovu implementaciju, a koji je predlog Vlada i usvojila“, kaže se u saopštenju te organizacije.

Na taj način Kusovac je, kako se navodi, zloupotrebom službenog položaja obesmislio presudu Upravnog suda i onemogućio učešće predstvanika GA u Operativnom timu, a budžetu Crne Gore nanio štetu od 50 hiljada eura.

„Time je kao odgovorno lice počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 st. 1 u sticaju sa krivičnim djelom Neizvršenje sudske odluke iz člana 395 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore“, pojasnili su iz GA.

U obrazloženju se kaže da je Kusovac načinio niz prestupa kojima je direktno uticao na nelegitiman i nelegalan izbor članova Operativnog tima ispred nevladinih organzacija a time zloupotrijebio službeni položaj i ušao u zonu krivične odgovornosti.

„Na ovaj način je obesmišljena sama globalna inicijativa Partnerstvo otvorenih Vlada (POV) koja je imala za cilj da pomogne vladama da budu transparentnije, efikasnije i pouzdanije jer su same inicijalne radnje (formiranje Operativnog tima) sprovedene na nezakonit, netransparentan, neefikasan i nepouzdan način“, kazali su iz GA.

Prema njihovim riječima, materijalna šteta nastala radnjama Kusovca ogleda se u tome što će kao posljedica neažurnosti rada Vlade članstvo u inicijativi Partnerstva otvorenih vlada umjesto 50 koštati državu 100 hiljada eura.

Iz GA su ukazali da je Krivičnim zakonikom propisano da službeno ili odgovorno lice koje odbije da izvrši pravosnažnu i izvršnu sudsku odluku čini krivično djelo neizvršenje sudske odluke.

„Dok se članom 416 propisuje da postoji zloupotreba službenog položaja kada službeno lice koje protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, drugom nanese štetu ili teže povrijedi prava drugog“, saopštili su iz te organizacij.

Bonus video: