GA: Manjine nedovoljno zastupljene u državnim organima

“Još drastičnije je to da je od preko 31 hiljade pripadnika albanske populacije u Crnoj Gori, na vodećim funkcijama u izvršnoj vlasti zaposlen svega jedan pripadnik te nacionalnosti”
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Vlada Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2015. 11:45h

Država ne želi strateški da riješi pitanje diskriminacije manjinskih naroda, već Demokratska partija socijalista često dokazuje da upravlja procesima zapošljavanja u državnoj upravi dajući različita obećanja međupartijskim dogovorima, smatraju u Građanskoj alijansi (GA) Oni su podsjetili da su 2010. godine uradili istraživanje o zastupljenosti etničkih zajednica u državnim organima u Crnoj Gori.

“Podaci do kojih smo došli tim istraživanjem pokazali su da etnička struktura zaposlenih nije adekvatna i da ne odgovara etničkoj strukturi društva, a podaci koje je objavilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava pokazuju da se ništa nije promijenilo” rekao je koordinator programa dobrog upravljanja Edin Koljenović. On je kazao da je zabrinjavajuće da još nema napretka u rješavanju ovog pitanja.

Prema riječima Koljenovića, zvanični podaci sa poslednjeg popisa, pokazuju da u Crnoj Gori živi više od šest hiljada pripadnika romske populacije (oko jedan odsto) i da nijesu zastupljeni ni na jednoj od vodećih funkcija. “Još drastičnije je to da je od preko 31 hiljade pripadnika albanske populacije u Crnoj Gori, na vodećim funkcijama u izvršnoj vlasti zaposlen svega jedan pripadnik te nacionalnosti” kazao je Koljenović.

On je dodao da Crna Gora još nije razvila ni adekvatne načine za mjerenje nacionalne strukture zaposlenih u državnim organima, i da to treba uraditi, a da istovremeno mjerenje ne bude u suprotnosti sa standardima ljudskih prava. “Ti načini moraju dati široke, precizne podatke i statistiku, koji će biti od presudnog značaja za ocjenjivanje i praćenje etničke strukture zaposlenih i razmjera koje postoje, zatim pozicija koje imaju u hijerarhiji i tendencija koje su na djelu u zapošljavanju u organima javne vlasti na svim nivoima lokalne uprave” objasnio je Koljenović.

Iz GA ističu da to mora biti jasna obaveza Vlade u poštovanju Ustava i zakona kojim se definiše afirmativna akcija i pravo na ravnomjernu zastupljenost, navodeći da to ne smije biti predmet međupartijskih dogovora i političke trgovine bez dugoročnih strategija. Na ovaj način se, kako se ocjenjuje, šalje poruka da država ne želi strateški da riješi ovo pitanje, već da najjača vladajuća stranka često dokazuje da upravlja procesima zapošljavanja u državnoj upravi dajući različita obećanja međupartijskim dogovorima.

"Time zloupotrebljava procese zapošljavanja definisan jasnim procedurama Zakona o državnim službenicima i namještenicima koje bi trebalo da vode depolitizaciji i profesionalizaciji u organima državne uprave, pravosuđu, zdravstvu i prosvetnom sistemu”, naveo je Koljenović. On je kazao da je jednak pristup pravu na zapošljavanje i proporcionalna zastupljenost u državnim organima svih etničkih zajednica, u svim multietničkim društvima pokazatelj demokratičnosti društva.

Bonus video: