GA: Nema političke volje da se sredi situacija u Fondu za manjine

"Dovoljno je reći da je Upravni sud poništio odluke o raspodjeli za 2012. i dvije odluke u 2014. godini, a da je novac potrošen jer su nadležni u Fondu, ne osvrćući se na te činjenice, podijeli novac bez pravnog osnova", ukazao je Radović
1 komentar(a)
Milan Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.07.2015. 11:28h

Glasanje za izvještaje Fonda za manjine i protiv izmjena Zakona o manjinskim pravima kojim bi se se stvorili preduslovi za transparentan rad, pokazalo je da još ne postoji politička volja da se situacija u Fondu uredi, smatraju u Građanskoj alijansi.

Koordinator programa ljudskih prava, Milan Radović, smatra da je epilog takvog glasanja da će se nastaviti ostvarivanje pojedinačnih interesa predstavnika manjinskih naroda okupljenih oko Fonda, ali ne i samih pripadnika manjinskih naroda.

On je agenciji Mina rekao da u tom kontekstu treba posmatrati ulogu i značaj dosadašnjeg funkcionisanja Fonda po pitanjima zaštite manjinskih prava.

"Ako imamo iseljavanje Bošnjaka sa sjevera, najniže prosječne plate u Ulcinju, nezastupljenost predstavnika manjinskih naroda u javnoj administraciji i na upravljačkim pozicijama, nizak nivo upotrebe manjinskih jezika, nedovoljno sadržaja o manjinskim narodima i njihovoj kulturi u obrazovnim programima, visoku etničku distancu i niz drugih gorućih pitanja koja su sve više nepovoljna po manjinske narode zbog čega i napuštaju Crnu Goru“, kazao je Radović.

On smatra da je sve pitanje političke volje i dogovora.

"Ako su poslanici vladajuće koalicije kritikovali izvještaje kada se o njima raspravljalo, ako ih nijesu podržali na odborima, ako je DRI dva puta dao negativno mišljenje na rad Fonda, ako su presudama Upravnog suda poništene odluke, ako su iz Evropske komisije ukazali na negativno mišljenje, ako je Fond bio predmet UN komiteta i tijela, ako su i sami članovi Upravnog odbora Fonda kazali da postoji kršenja zakona, onda ostaje nejasno zašto su poslanici podržali ovakav rad Fonda i dali alibi za produženje takvog stanja", naveo je Radović.

On smatra da tužilaštvo, na žalost, nije smoglo snage i još ne želi da istraži sve zloupotrebe i zaustavi nezakonitosti u Fondu.

"Dovoljno je reći da je Upravni sud poništio odluke o raspodjeli za 2012. i dvije odluke u 2014. godini, a da je novac potrošen jer su nadležni u Fondu, ne osvrćući se na te činjenice, podijeli novac bez pravnog osnova", ukazao je Radović.

On je dodao da tužilac "i dalje ćuti".

"Radi javnosti želim da istaknem da je ovdje u pitanju javni interes prije svega, interes svih nas, svih građana Crne Gore, bez obzira kako se nacionalno osjećali, a to je transarentno i zakonito trošenje zajedničkih sredstava“, naveo je Radović.

Kako je dodao, prihvatanjem takvih izvještaja Skupština se pridružila u obesmišljavanju Državne revizorske institucije, Upravnog suda, Komisije za sprječavanje sukoba interesa kao i nalaza i zaključka Evropske komisije.

Bonus video: