GA: Policija želi da ućutka svaki vid protesta i neslaganja

“Kako je u toku proces protiv aktivista NVO 'Mogul', obratili smo se MUP-u, koji nam je odgovorio da tokom 2012. godine nikada nije podnesena prijava za isti prekršaj"
73 pregleda 0 komentar(a)
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ada Bojana, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.10.2013. 16:47h

Nevladina organizacija Građanska alijansa, optužila je ulcinjsku policiju da “želi da ućutka svaki vid protesta i neslaganja, služeći se pritom apsurdnim sredstvima“.

Iz te NVO podsjetili su da je u toku sudski postupak protiv aktivista “Mogula”, koji su 15. juna organizovali protest na ulaznoj kapiji Ade, tražeći slobodan pristup dijelu ostrva i kućicama na lijevoj obali Bojane u blizini njenog ušća.

Kako se ističe, organizator je prekršajnu prijavu zaradio zato što redari nijesu nosili redarske trake.

“Kako je u toku proces protiv aktivista NVO 'Mogul', obratili smo se MUP-u, koji nam je odgovorio da tokom 2012. godine nikada nije podnesena prijava za isti prekršaj. Ova činjenica navodi na zaključak da ulcinjska policija želi da ućutka svaki vid protesta i neslaganja, za šta bira i apsurdna sredstva”, navodi se u saopštenju GA, ali i očigledno previđa da se događaj desio ove, a ne prošle godine.

U dopisu na pitanje GA, koji potpisuje pomoćnik direktora Nikola Janjušević, piše da Uprava policije tokom 2012. nije podnijela nijednu prekršajnu prijavu o nenošenju vidljive trake sa natpisom “redar“.

“Ulcinjska policija podnijela je prekršajnu prijavu protiv 'Mogula' nakon protesta na ulaznoj kapiji Ade 15. juna, koji je organizovala ta NVO zbog nepoštovanja ranije postignutog dogovora oko nošenja redarskih traka”, saopšteno je juče “Vijestima” u ulcinjskoj policiji.

Ranije ljetos, kao što je i najavio tokom performansa “Oslobodite prolaz“, “Mogul” je uz podršku GA, podnio krivičnu prijavu protiv službenika policije, kao i protiv službenika HTP “Ulcinjska rivijera“, koji su, kako su naveli, “15. juna na regionalnom javnom putu ometali i zabranili prolaz okupljenim građanima“.

Policija nije dozvolila NVO aktivistima da uđu na Adu >>>

Krivična prijava podnijeta je 26. juna Osnovnom državnom tužiocu, a potom i ministru pravde, vrhovnom državnom tužiocu, ministru unutrašnjih poslova, direktoru Uprave policije, ombudsmanu, Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije i Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

U tužbi je, kako su “Vijesti” tada objavile, navedeno da je tim postupkom prekršen Ustav Crne Gore, koji u članu 39 jemči pravo na slobodu kretanja i predviđa da se ograničenja jedino mogu uvesti ako je to potrebno za vođenje krivičnog postupka, sprečavanja širenja zaraznih bolesti ili iz razloga bezbjednosti Crne Gore.

“Mogul” tvrdi i da član 2 protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, garantuje da svako ko se zakonito nalazi na teritoriji jedne države ima, na toj teritoriji, pravo na slobodu kretanja i slobodu izbora boravišta.

Međutim, u ulcinjskoj policiji “Vijestima” je juče predočen zaključak Savjeta za građansku kontrolu rada policije u kome se konstatuje da su “pripadnici policije prilikom pružanja asistencije u konkretnom slučaju postupali u skladu sa zakonom i preduzeli mjere iz svoje nadležnosti poštujući prava na protest organizatora i pravo na obezbjeđenje poštovanja zakonitog režima rada HTP 'Ulcinjska rivijera'“.

Na pitanje “Vijesti” kako Savjet zna da je u pitanju zakoniti režim, visoki zvaničnik ulcinjske policije pokazao je sudsku odluku kojom se odbija zahtjev jednog mještanina za slobodnim ulazom, a u čijem obrazloženju se konstatuje da ingerenciju nad kapijom i režimom saobraćaja ima “Ulcinjska rivijera”, a ne “Morsko dobro”.

“Vijesti” su imale i uvid u službenu zabilješku od 13. juna o obavljenom razgovoru sa organizatorima okupljanja, koju su potpisale obje strane, a u kojoj piše da će “Mogul” obezbijediti 10 redara koji će nositi vidljive trake sa oznakom “redar“.

Bonus video: