Gađanje kokota zabranite, ako i dalje hoće da ubijaju

Od Opštine Kotor, MZ i Društva prijatelja grada Perasta traži se da odbace tradicionalizam i tretiraju životinje u duhu novog vremena i vrijednosti
5794 pregleda 11 komentar(a)
I dalje pucnji u životinju, Foto: Peđa Nikolić
I dalje pucnji u životinju, Foto: Peđa Nikolić

Tradicionalno gađanje pijetla u Perastu moglo bi ubuduće biti zabranjeno, ukoliko organizatori ne prestanu da koriste vatreno oružje i ne uvaže da umjesto žive životinje gađaju drugu, neživu metu. To je sada i zvaničan zahtjev nadležnima.

Preporuka da razmisle i revidiraju sadržaj manifestacije, organizatorima - Mjesnoj zajednic i Perast, Društvu prijatelja grada Perasta i Opštini Kotor, uputili su juče iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, nakon što su zbog ubijanja kokota lani, pa ponovo ove godine, reagovali iz Udruženja za zaštitu životinja Korina.

Pucanj u živog kokota (pijetla) dio je viševjekovne tradicije u Perastu. Manifestacija “Gađanje kokota”, kojom se obilježava velika pobjeda nad Turcima u 17. vijeku, organizuje se svakog 15. maja.

Iz Veterinarske inspekcije, prema tvrdnjama iz NVO Korina, još prošle godine su ih uvjerili da će tradicija biti prekinuta.

“Organizatorima je i lani izdato rješenje da tokom događaja ne smiju da koriste živu životinju, ali su već ove godine u najavi medijima saopštili da će tradicija ostati ista i da će meta biti živi kokot”, kazala je “Vijestima” Tijana Kovačević iz te NVO.

Ona je ove godine kontaktirala i Upravu za veterinu.

“Bili su veoma neodlučni, ali sam insistirala da 15. maja, kada se održava manifestacija, izvrše nadzor događaja. Veterinarski inspektor mi se nakon toga više nije javljao na telefon i jedan od njih nije želio ni da izađe na teren. O svemu smo prethodno obavijestili i policiju”, tvrdi ona, te dodaje da je na kraju tokom događaja ipak korišćena živa životinja.

Iz Korine su o svemu informisali i Savjet za građansku kontrolu rada policije, kojem je iz Uprave policije, na čijem je čelu Veselin Veljović, 2. jula stigao odgovor na upit.

Savjet je, nakon toga, uputio i svoje mišljenje o svemu. U tom dopisu, podsjećaju da su službenici kotorske policije u konkretnom slučaju, preduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Dodaju i da u sprovođenju tih radnji nije bilo propusta policije.

“UP je blagovremeno prema osnovnom državnom tužiocu u Kotoru dostavila sva prikupljena obavještenja”, navodi se u dopisu Savjeta, čiji su članovi uvjereni da će ishod aktivnosti tužilaca “biti profesionalan”.

“Nakon konačne ocjene ODT u Kotoru Savjet očekuje da se policija odgovorajuće postavi u domenu njene nadležnosti imajući u vidu činjenicu da je upotreba oružja zabranjena na javnom mjestu i da je moglo doći do ugrožavanja bezbjednosti građana”, dodaju iz Savjeta. U preporukama navode da je “vrijeme da se preispita karakter i sadržaj konkretne tradicionalne manifestacije čije sve aktivnosti i sadržaji moraju biti u skladu sa pozitivnim propisima Crne Gore”.

“Savjet poziva MZ Perast, Društvo prijatelja grada Perasta i Opštinu Kotor da pažljivo razmisle i revidiraju sadržaj ove manifestacije, koja bez obzira što je tradicionalna, mora da prepozna neupitno poštovanje zakona u vezi sa upotrebom oružja i moralni napredak u vezi sa preispitivanjem i odbacivanjem tradicionalizma kada je riječ o tretmanu životinja”, navodi se, pored ostalog, u preporukama.

Iz Savjeta, u čijem su sastavu Aleksandar Saša Zeković, Dražen Cerović, Branislav Radulović, Vladimir Dobričanin i advokat Zoran Čelebić, pozivaju i Vladu i “naročito njeno savjetodavno tijelo za brigu o životinjama da podstaknu aktivnosti i napore u pravcu zaštite dobrobiti životinja”.

Upravi policije preporučeno je da ubuduće privremeno ograniči javno okupljanje ove vrste ili ga čak i prekine, ako bude realizovano na isti način kao do sada.

Bonus video: