"Gdje će nastavu pohađati znaće se 19 septembra?"

Predsjednik Savjeta roditelja škole, Aleksandar Obrenović, kazao je da su roditelji saglasni sa sanacijom objekta, ali je istakao da ne pristaju da se djeca autobusima prevoze u druge objekte vaspitno obrazovnih ustanova.
1 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2016. 05:13h

Gdje će početi nastavna godina za učenike osnovne škole Milan Vuković u hercegnovskom naselju Savina, znaće se 19 septembra , kazao je danas (srijeda) novinarima ministar prosvjete Predrag Bošković, koji je bio kategoričan da nova školska godina za njih mora početi tog datuma.

Podsjećamo da je Ministarstvo prosvjete , zbog klizanja terena, početkom jula zatvorilo školu konstatujući da boravak i rad u toj obrazovnoj ustanovi više nije siguran.Odluka je donesena na osnovu nalaza stručnjaka Građevinskog fakulkteta u Podgorici koji su ustvrdili “ da se objekat škole nalazi na terenu koji nije stabilan, te da je pretrpio određena oštećenja, pa prema tome nije bezbjedan za korišćenje”. Tada je konstatovano da se stanje objekta može znatno pogoršati, da može doći i do njegovog rušenja pri obimnijim padavinama ili jačim zemljotresima ili kombinaciji ovih uticaja”.Zato su savjetovali da se hitno pristupi istražnim radovima, izradi projekta sanacije i sanaciji objekta.

Ministar Bošković je kazao da su u toku geološka ispitivanja i kada ona budu završena , utvrdiće se da li je škola bezbjedna za nastavu, ili će đaci, kako je ranije odlučeno, nastavu pohađati u objektima drugih osnovnih škola u Bijeloj, Zelenici i Igalu. Skupština opštine je, kako bi pomogla u rješavanju problema, bila donijale odluku da učenici OŠ „ Milan Vuković“ do petog razreda pohađaju adaptirane prostore Omladinskog centra u Starom gradu, a učenici od petog do devetog razreda adaptirane prostore bivše upravne zgrade Prvoborca u Meljinama , za šta je iz budžeta opredijeljeno 300.000 eura. Bošković je odbio predlog, objasnivši da bi radovi na adapataciji bili preskupi i da bi predugo trajali.

Predsjednik Savjeta roditelja škole, Aleksandar Obrenović, kazao je da su roditelji saglasni sa sanacijom objekta, ali je istakao da ne pristaju da se djeca autobusima prevoze u druge objekte vaspitno obrazovnih ustanova.

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović i direktor škole Željko Bojović , naglasili su da je bezbjednost djece na prvom mjestu i da ona ničim ne smije biti ugrožena.

Novi objekat škole Milan Vuković na Savini koja baštini tradiciju najstarije obrazovne ustanove u hercegnovskom kraju,izgrađen je poslije zemljotresa -1982 godine, ali je prije nekoliko godina zbog klizišta oštećen, pa je morao biti saniran. I sada su vidljiva oštećenja koja se povećavaju, naročito na fiskulturnoj sali.

Gradiće se novi vrtić

U neposrednoj blizini osnovne škole Milan Vuković nalazi se jedan od objekata vrtića Naša radost, izgrađen prije tridesetak godina. I on je zatvren u aprilu nakon što je pala jedna od nastrešnica i utvrđeno da boravak u tom objekti nije više bezbjedan. Ministar Bošković je kazao da će se graditi novi objekat i da bi sa radom trebalo da počne u septembru naredne godine.

Klizišta prijete

U hercegnovskom naselju Savina gdje su izgrađeni škola Milan Vuković, vrtić Naša radost i gdje se nalazi jedan od najljepših sakralnih objekata arhitekture 18 vijeka - kompleks Manastira Savina, aktivno je klizište. Stručnjaci objašnjavaju da su objekti na tom području izgrađeni na krečnjačkoj drobini dubokoj i do 20 metara. Riječ je od oko pet hektara površine. Velike količine padavina, ali i podzemne vode čiji su vodotoci naglom i često nekontrolisanom gradnjom skrenuti, dodatno usložnjavaju problem. U hercegnovdskojh opštini je oko 30 aktivnih klizišta.

Galerija

Bonus video: