Gdje građani da odlažu otpad

Gdje će narod da odlaže otpad? Većina naroda ovdje ima privatne kuće, gdje će oni da odlažu? Predlažem da se u sklopu saobraćajnica ostavi prostor za komunalne sadržaje“, kazao je Popović
142 pregleda 0 komentar(a)
PLC Morača, Titeks (bivši), Foto: Vijesti
PLC Morača, Titeks (bivši), Foto: Vijesti
Ažurirano: 25.05.2017. 19:26h

Predstavnik preduzeća “Čistoća”, Miodrag Popović, ocijenio je da između službi Glavnog grada ne funkcioniše sve kako treba, čim izmjenama i dopunama DUP-a Zabjelo 8 nijesu regulisani komunalni sadržaji za to područje.

Popović je na veoma posjećenoj javnoj raspravi o tom dokumentu pitao nadležne da li su prilikom izrade DUP-a planirani komunalni sadržaji za ovo naselje, jer to do sada nije rađeno ni u jednom planu.

“Gdje će narod da odlaže otpad? Većina naroda ovdje ima privatne kuće, gdje će oni da odlažu? Predlažem da se u sklopu saobraćajnica ostavi prostor za komunalne sadržaje“, kazao je Popović.

Arhitektica Zorica Sretenović iz planerske kuće “Urbanprojekt” je odgovorila da će građani moći da odlažu otpad u individualnim posudama u okviru svojih parcela.

Ona je istakla da prilikom izrade plana nijesu dobili nikakav poseban uslov o načinu odlaganja otpada, navodeći da je “Čistoća” trebalo da se oglasi i da svoje uslove.

Sugrađanin Vladimir Janković je kazao da je parcela, koja je u vlasništvu porodice više od 50 godina, bila namijenjena za zelene površine, a sadašnjim izmjenama plana su preko nje planirana dva puta.

“Dok smo mi 60 godina čekali planska rješenja, u našem komšiluku su se nizali bespravno sagrađeni objekti , koji su 2004.godine ukopljeni u plansku regulativu. Mi smo i dalje ostali na ledini...”, kazao je Janković.

Odgovarajući na konstataciju Radmile Janković da su urbanističke parcele neujednačene, Sretenović je kazala da im u dopisu sugerišu koje bi im veličine parcela odgovarale, ali da nijesu manje od 400 kvadrata koliko je minimalno predviđeno prostornim planom.

Izvršni direktor PLC Morača (nekadašnjeg Titeksa) Balša Čavlović, kazao je da su razvili dugoročne planove u skladu sa Prostorno-urbanističkim planom koji parcelu 3578/3 tretira kao površinu za stanovanje srednje gustine, ali da nove izmjene DUP-a predviđaju da ¾ parcele zauzima ulica i stadion.

“Interesuje me, s obzirom na to da to nije naš interes i da nije u skladu sa planom višeg reda, kako smo došli od srednje gustine do stadiona na našoj parceli”, kazao je Čavlović.

Sretenović je odgovorila da je prema podacima koje su imali prilikom izrade plana, vlasnik parcele nije “Titex”, nego Glavni grad.

“Spor se vodi već deset godina. Devet i po godina smo mi vlasnici, a pola godine Glavni grad...Da ste nas pitali u decembru prošle godine, mi bismo bili vlasnici, sad je Glavni grad... U slučaju da mi budemo opet vlasnici, da ne pokvarite nama planove za budućnost samo zato što ćete Gradu da izađete u susret”, kazao je Čavlović.

Planirana izgradnja škole

Izmjenama i dopunama DUP-a Zabjelo 8 planirana je izgradnja nove škole, na području između ulica 1, 12, Ksenije Cicvarić i dijela ulice broj 7.

Nacrtom DUP-a , koji obuhvata područje od 73,55 hektara, su predviđene površine za stanovanje male i srednje gustine, centralne djelatnosti, školstvo i socijalnu zaštitu, sport i rekreaciju, mješovitu namjenu, pejzažno uređenje, komunalnu infrastrukturu i objekte i saobraćajnu infrastrukturu.

Bonus video: