Gdje je zapelo sa Vladinim projektom: Akademaca nema u bazi

Odmah nakon Vladinog projekta stručnog osposobljavanja visokoškolaca pojavile se komplikacije
2 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2012. 16:44h

Visokoškolci koji su namjerili da iskoriste priliku i pođu devet mjeseci na probni rad u okviru vladinog projekta, već na prvom koraku naišli su na tehničke probleme prilikom prijave. Veliki broj mladih koji su htjeli da učestvuju u projektu “Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem” nije uspio da se prijavi jer ih sistem nije prepoznao u postojećoj bazi podataka univerziteta.

“Pokušala sam da se prijavim za projekat, ali sam obaviještena da me nema u bazi studenata koji su završili Univerzitet Crne Gore. Pokušala sam da se informišem na univerzitetu gdje su mi rekli da će pokušati da me pronađu u sistemu i moje podatke pošalju direktno Zavodu za zapošljavanje, ali i da će taj proces trajati. Zbunjena sam i ne znam do kad ću čekati i kad ću znati šta je u stvari bilo sa mojom prijavom”, kazala je “Vijestima” studentkinja Metalurško–tehnološkog fakulteta u Podgorici koja je tražila anonimnost.

Odustaju zbog procedure?

Sagovornica “Vijesti” rekla je da sumnja da se na taj način utiče na broj prijavljenih kandidata, jer će mnogi od njih odustati nakon komplikovane i zahtjevne procedure na koju je ona naišla.

Studenti će imati priliku da polažu stručni ispit, a tih devet mjeseci obuke će biti priznati kao 12 mjeseci radnog iskustva, ali neće im biti uračunat ni radni ni pripravnički staž

Projektom “Stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem” visokoškolcima se omogućava da se tokom devet mjeseci obuče za samostalno obavljanje posla u struci. Nakon tog perioda, studenti će imati priliku da polažu stručni ispit, a tih devet mjeseci obuke će biti priznati kao 12 mjeseci radnog iskustva, ali neće im biti uračunat ni radni ni pripravnički staž.

Tokom tih devet mjeseci Vlada se obavezala da će im isplaćivati polovinu prosječne zarade u Crnoj Gori, što trenutno iznosi oko 240 eura. Akademci, kojih je na Birou rada preko 2.500, od kojih najviše ekonomista i pravnika, moći će do 15. novembra da biraju između pet kompanija ili državnih institucija u kojima žele da se obučavaju.

Kada se prijave, biće uparene njihove želje i zahtjevi poslodavaca, a posao gdje žele dobiće oni sa najboljim prosjekom. Vlada Crne Gore saopštila je da je za ovaj program, koji treba da startuje u januaru sljedeće godine, u 2013. godini opredijelila 10 miliona eura.

Iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije, koje je uključeno u projekat, objašnjavaju da takvi problemi nijesu tehničke prirode.

Vlada: Možda je zbog decimala

Oni nastaju jer studenti ne unose pažljivo svoje podatke prilikom prijavljivanja.

U slučaju da portal javi grešku pri unosu podataka visokoškolci treba da se jave UCG, odnosno Centru za informacioni sistem (CIS) , što predstavlja i prvi korak u provjeri podataka

On je “Vijestima” rekao da u slučaju da portal javi grešku pri unosu podataka visokoškolci treba da se jave UCG, odnosno Centru za informacioni sistem (CIS) , što predstavlja i prvi korak u provjeri podataka.

“Drugi korak podrazumijeva da se provjere podaci koji se nalaze na portalu, odnosno, korisnik treba da kontaktira administratora portala (mejlom ili telefonom) kako bi se riješio problem”, poručio je Lazarević.

Imajući u vidu da se radi o velikom broju podataka koje posjeduje UCG u svojoj bazi, kao i činjenicu da se podaci sakupljaju sa različitih fakulteta, greške se javljaju u relativno malom broju, tvrdi pomoćnik ministra Ivan Lazarević

Teškoće i za one koji su studirali u Srbiji

Problemi sa neprepoznavanjem kandidata u bazi podataka nijesu jedini na koje su visokoškolci naišli prilikom prijavljivanja za projekat stručnog osposobljavanja. Kako je “Vijestima” kazao jedan od kandidata koji su fakultete završili u susjednoj Srbiji, onlajn prijava ne nudi opcije za studente koji su završili fakultet u vrijeme postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Onlajn prijava ne nudi opcije za studente koji su završili fakultet u vrijeme postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore

“Tehničko rješenje ovog problema biće realizovano u najkraćem mogućem roku i na taj način će se omogućiti da i ovi korisnici ravnopravno učestvuju u programu stručnog osposobljavanja. Želimo da naglasimo da eventualni trenutni tehnički problem bilo koje vrste ne smije biti prepreka da se svi visokoškolci, koji ispunjavaju uslove da učestvuju u programu, na isti i prijave”, naveo je Lazarević.

On je apelovao na visokoškolce da imaju više strpljenja prilikom prijavljivanja i da pročitaju uputstvo za učešće u programu.

Vlada upućuje na studentske službe

Na pitanje “Vijesti” šta treba da rade studenti kojih uopšte nema u bazama podataka, Lazarević je kazao da je ažurnost baze UCG na izuzetno visokom nivou za studente koji studiraju po novom sistemu, dok najveće probleme u tome imaju oni koji su upisali studije prije 2003. godine čiji podaci nijesu u bazi.

Svi korisnici koji prođu prvi korak do 15. novembra će biti u mogućnosti da okončaju naredna dva koraka i nakon ovog datuma

Iako su studenti nezadovoljni što je procedura preduga i zabrinuti da neće u predviđenom roku uspjeti da se prijave, iz Ministarstva apeluju da što prije posjete portal eUprave, pokušaju da se prijave, a ukoliko prijava nije uspješna što prije se jave univerzitetskoj i fakultetskoj jedinici kako bi se problem riješio.

“Svi korisnici koji prođu prvi korak do 15. novembra će biti u mogućnosti da okončaju naredna dva koraka i nakon ovog datuma. Prvi korak prijave traje do 15. novembra i nakon toga neće biti moguće započeti novi ciklus”, naglasio je Lazarević.

Galerija

Bonus video: