Genetika, tehnologija, kosmos na dlanu

Otvoreni dani nauke biće održani širom Crne Gore od 1. do 5. oktobra, a većina segmenata biće organizovana u glavnom gradu u parku Dvorca na Kruševcu
458 pregleda 0 komentar(a)
Sa predstavljanja manifestacije, Foto: PR Centar
Sa predstavljanja manifestacije, Foto: PR Centar

Tehnološki razvoj ima veliki uticaj na život svih građana Crne Gore, zbog čega će biti glavna tema ovogodišnje manifestacije Otvoreni dani nauke.

“Isto tako podstiče na razmišljanje gdje zapravo razvoj tehnologije može da nas dovede i na koji način može da utiče na budućnost čovječanstva“, kazala je direktorica festivala Đurđina Bulatović, dodajući da će na pitanja pokušati da odgovoreo kroz njegove različite segmente.

Otvoreni dani nauke biće održani širom Crne Gore od 1. do 5. oktobra, a većina segmenata biće organizovana u glavnom gradu u parku Dvorca na Kruševcu.

Predstavnica kompanije M:tel, Aleksandra Radojević, istakla je da je u doba digitalizacije jako važno da je akademska zajednica shvatila komercijalni potencijal inovacija i da je proces inovacija postao dvosmjeran.

Napominje da je njihova kompanija jedini telekomunikacioni operator u Crnoj Gori koji je registrovan kao inovativna organizacija. Profesorica sa Fakulteta vizuelnih umjetnosti Marija Džoganović rekla je da će na izložbi „Bio kosmos” posjetioci imati priliku da vide stvari koje se dešavaju oko nas, ali “nismo u prilici da to vidimo”.

Profesorica sa Prirodno-matematičkog fakulteta Slađana Krivokapić pojasnila je da su aktivnosti tog fakulteta ove godine usmjerene u pravcu biotehnologije.

„Predstavićemo tehniku rekombinacije gena, mapiranja gena, ukazaćemo na primjenu mikroorganizama u biotehnologiji i na sve izazove i rizike genetskog inženjeringa“, kazala je

Bonus video: