GI "Sačuvajmo Sinjajevinu": Bošković nikog neće zavarati da je brižni patriota

"Vaš posao nije da se slikate za Instagram nego da javnosti dostavite sve informacije o vašim planovima za Sinjajevinu", poručili su ministru iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"
3245 pregleda 6 komentar(a)
Sa akcije pošumljavanja, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa akcije pošumljavanja, Foto: Ministarstvo odbrane

Vijest da je Ministarstvo odbrane danas na Sinjajevini posadilo 3.000 sadnica smrče i bora nije dokaz njihove ekološke osviješćenosti i brige za planinu, već jeftini pokušaj manipulacije i obmane, ocijenili su u Građanskoj inicjiativi "Sačuvajmo Sinjajevinu", članice Koalicije za održivi razvoj.

Smatraju da "populistički potezi i jeftina propaganda Ministarstva odbrane počinje da prevazilazi granice dobrog ukusa".

"Navodi ministra odbrane Predraga Boškovića da pošumljavanje treba da da potpuno drugačiji izgled Sinjajevini “kako bi ona mogla da počne da živi nekim drugim životom” su farsa, jer je upravo on glavni krivac koji želi da ubije Sinjajevinu, a ne da je oživi. Tamo gdje su bombe padale nešto nije život procvetao, gospodine ministre", navodi se u saopštenju GI "Sačuvajmo Sinjajevinu", u kojem ističu:

"Koliko je vaše neznanje pokazuju male stvari. Prvo rekli ste da pošumljavate na Savinoj vodi, a pošumljavali ste mjesto koje se zove Margita. Drugo, otkud vam ideja da pošumljavate pašnjak, pašnjaci se ne pošumljavaju jer su pašnjaci i za to služe. Crna Gora ima manje pašnjaka nego šuma, stoga postojeće pašnjake treba čuvati. Glavna odlika Sinjajevine su prostrani pašnjaci, ona je drugi po veličini pašnjak u Evropi, koji vi želite da je zakitite bombama, uništite i zatrujete. U takvom scenariju bolje borovi i smrče nego bombe. Ipak smo mi istinski ekolozi i patriote, a ne oni kojima je bitno samo da se slikaju".

Iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" poručuju da nemaju ništa protiv borova i smrča, ali i pitaju zašto nisu pošumljene one šume koje su "koncesionari uništili baš na obroncima Sinjajevine, ili na Durmitoru, ili na Lisi".

"Vi vjerovatno i ne znate da te šume postoje, ustvari da su postojale. Zašto niste otišli u Jelje, koje je pretrpjelo veliku štetu u požarima, a bogami i sječi? Vjerovatno jer ne znate ni gdje je. Nadamo se da će svaka od 3.000 sadnica koje ste zasadili da se primi, jeste da su posađene gdje im mjesto nije, jer su ih sadili naši časni vojnici. Ministre Boškoviću, nikog nećete zavarati da ste brižni patriota vašim rekreativnim fotografijama na kojima držite lopatu i navodno vi sadite sadnice i mislite na ekološku budućnost Crne Gore. Da je vama do ekologije i do Crne Gore, nikad ne bi ni pomislili da Sinjajevinu pretvorite u vojni poligon, jer patriota čuva svoju državu, a ne misli kako će je raznijeti aljtiljerijom zbog ne znamo još čega, pošto krijete svaki mogući dokument o vojnom poligonu. Vaš posao nije da se slikate za Instagram nego da javnosti dostavite sve informacije o vašim planovima za Sinjajevinu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: