Gimnazija "Slobodan Škerović" umrežena sa njemačkim školama

Projekat omogućava unapređenje i umrežavanje istaknutih škola širom svijeta koje su zainteresovane za Njemačku
351 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gimnazija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.12.2011. 16:55h

Podgorička Gimnazija „Slobodan Škerović“ pristupila je, uz još pet crnogorskih škola, međunarodnoj mreži od 1.500 njemačkih partnerskih škola inicijative Škole partneri budućnosti (PASCH), zahvaljujući kojoj će učenicima biti ponuđena šansa da u Njemačkoj usvršavaju taj jezik.

Takođe, Goethe Institut iz Beograda koji u saradnji sa njemačkom ambasadom realizuje taj projekat, Gimnaziji je donirao opremu, neophodnu za obogaćivanje odvijanja nastave,u vrijednosti od 5 hiljada eura.

Njemački ambasador Pius Fischer istakao je na svečanosti da projekat partnerskih škola omogućava unapređenje i umrežavanje istaknutih škola širom svijeta koje su zainteresovane za Njemačku.

„Njemački jezik jedan je od jezika koji se koriste u Evropskoj uniji, te će stoga nakon što Crna Gora počne pregovore o njenom pristupanju, potreba za tim jezikom biti sve veća.Takođe, vjerujem da je ovaj projekat pospješiti saradnju naše dvije države“, naveo je Fischer.

Usavršiće njemački jezik

Zahvalivši se na ukazanom povjerenju, direktor Gimnazije Radiša Šćekić kazao je da ta ustanova godinama gradi partnerske odnose sa školama i obrazovnim institucijama iz mnogih država, kojima su bili u prilici da budu gosti, ali takođe, i dobri domaćini.

„Realizacijom ovog projekta naši učenici, uz druge širom svijeta biće u prilici da komuniciraju na njemačkom jeziku, koji se u gimnaziji, kao drugi strani jezik, pohađa od 2007.godine, ali i kao izborni predmet“, kazao je Šćekić.

Zamjenica direktora Goethe Instituta Ingrid Kaiser istakla je da je Gimnazija odabrana kao partnerska škola kako bi se njenim učenicima pružila prilika da njemački jezik usavršavaju u kreativnoj i patnerskoj atmosferi.

Ona je istakla da će zahvaljujući projektu, obezbijediti stipendije za pohađanje jezika u Njemačkoj, za učenike i nastavnike gimnazije, kao i podržati njihova takmičenja i kulturne projekte.

„Takođe, tokom protekle i ove godine za šest učenika i dva profesora bila je obezbijeđena stipendija za usavršavanje znanja u Njemačkoj“, dodala je Kaiser.

Ulaganje u obrazovanje, prema riječima sekretara Ministarstva prosvjete i sport Srđe Raičevića, jedno je od najznačajnijih za državu, a pristupanju partnerskih škola dobra prilika da učenici otvoreno savladaju njemački jezik i razmijene svoja iskustva i znanje.

Bonus video: