Glavni grad daje pomoć porodicama iz stare Mašinske

U saopštenju stoji da je za porodice Gojković, Grbović i Radusinović, čiji su članovi zaposleni u prosvjeti, Ministarstvo prosvjete i sporta opredijelilo pomoć od po 500 eura
84 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2012. 19:51h

Deset porodica koje su bespravno stanovale u prostorijama stare zgrade Mašinske škole uništenim u jutrošnjem požaru, dobiće hitnu interventnu pomoć u iznosu od po 300 eura, saopšteno je iz Glavnog grada.

"Riječ je o porodicama Gojković, Vuković, Grbović i dvije porodice Đukić, čiji je smještaj potpuno izgorio, kao i o porodicama Bošković, Radusinović, Pejović, Vuksanović i Kalezić, koje su stanovale u prostorijama koje je uništila voda" navodi se u saopštenju.

U saopštenju stoji da je za porodice Gojković, Grbović i Radusinović, čiji su članovi zaposleni u prosvjeti, Ministarstvo prosvjete i sporta opredijelilo pomoć od po 500 eura.

"Sekretar za komunalne poslove i saobraćaj i predsjednik Komisije za procjenu šteta od elementarnih i drugih nepogoda Miomir M. Mugoša rano jutros izašao je na lice mjesta gdje je konstatovano da je u požaru stradao središnji dio zgrade, te da zbog starosti i dotrajalosti objekta ne može biti razmatrana mogućnost njegove sanacije" navodi se u saopštenju.

"Iz činjenice da su svi stanari stare zgrade Mašinske škole bespravno zauzeli ovaj objekat Ministarstva prosvjete, odnosno da niko od njih nije vlasnik prostora koji su pretvorili u stambene jedinice, proizilazi da nemaju pravo da od države traže nadoknadu nastale štete" kaže se u saopštenju Glavnog grada.

U saopštenju se napominjeme da je od svih stanara samo jedna porodica korisnik materijalnog obezbjeđenja, i to porodica Đukić. "Oni su na konkursu Sekretarijata za socijalno staranje od Glavnog grada dobila stan od 47 kvadrata, ali su vratili dodijeljene ključeve jer su procijenili da im ne odgovara kvadratura" ističe se u saopštenju.

"U želji da pomogne građanima koji su se našli u teškoj situaciji, Glavni grad će narednih dana, u saradnji sa Crvenim krstom, obezbijediti i pomoć u hrani i drugim potrepštinama" zaključukje se u saopštenju.

Više bespravno useljenih objekata

Iz Glavnog grada upozorili su da stara Mašinska škola nije jedini bespravno useljeni objekat u gradu.

"U gradu postoji još bespravno useljenih objekata, kao i dijelom nelegalnih naselja koja su jednako rizična za stanovanje kao i stara zgrada Mašinske škole. Riječ je o djelovima baračkog naselja u okviru DUP-a "Konik – Stari aerodrom", "Titeksovih" baraka, baraka kod KAP-a, naselja "1. maj", kao i naselja u ulicama 4. jula i Radosava Burića u kojima je većina objekata nelegalno dograđena" kaže se u sapoštenju.

"Građani moraju da budu svjesni činjenice da nemaju niti će imati bilo kakvu zakonsku osnovu da od države očekuju nadoknadu za bespravne objekte ili nelegalne djelove objekata u slučajevima kao što su požari i druge nepogode, ali ni u slučajevima uklanjanja tih objekata zbog potreba realizacije javnog interesa" zaključuje se u saopštenju..

Galerija

Bonus video: