Glavni grad ne namjerava da "Nekasnu" plati 400 hiljada

Glavni grad da plati 400.181 euro zbog jednogodišnjeg kašnjenja na komunalnom opremanju zemljišta kod Tabačkog mosta
112 pregleda 8 komentar(a)
Tabački most, Foto: Luka Zeković
Tabački most, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.05.2016. 18:26h

Iz Glavnog grada, odnosno Agencije za izgradnju i razvoj najavili su da će uložiti žalbu na presudu Privrednog suda da treba da plate firmi „Neksan" 400.181 euro za nadoknadu štete.

Privredni sud donio je presudu da Glavni grad taj iznos treba da plati za nadoknadu štete zbog izgubljene dobiti zbog jednogodišnjeg kašnjenja na komunalnom opremanju zemljišta kod Tabačkog mosta.

Žalba se može izjaviti Apelacionom sudu.

“Razlog kašnjenja nije zavisio od odluka Glavnog grada. Drugi organ je donio odluku o obustavljanju radova, iako je prethodno bila izdata pravosnažna građevinska dozvola”, navode iz Glavnog grada.

Istakli su da se zbog toga problema vode postupci pred Upravnim i Privrednim sudom.

“Vjerujemo da će nakon okončanja tih sporova biti jasno da eventualnu štetu ne treba da snosi Glavni grad”, saopštili su iz Glavnog grada.

Preduzeće “Neksan” tražilo je naknadu štete od 1.021.325 eura.

Rekonstrukcija mosta započeta je u oktobru 2014, a nakon burne reakcije građana, Udruženja forum Bošnjaka CG i Šeher, predstavnika Almanaha, reisa Islamske zajednice i Pozitivne CG, Uprava za zaštitu kulturnih dobara zabranila je u novembru te godine radove na mostu.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara stavila je most pod prethodnu zaštitu u novembru te godine, da bi istog mjeseca 2015. bio proglašen za kulturno dobro.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj najavljeno je da je na Tabačkom mostu “projektom predviđena izrada kaldrme postavljanjem kamenih kocki od granita u postojećem gabaritu mosta, koja će zamijeniti postojeći asfalt. Naveli su da su za te i druge predviđene radove dobili saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Bonus video: