Glavni grad odbio da izda uslove: Obnova zgrada predsjednika i ministarstava čeka plan

“Područje za koje se radi Urbanistički projekat “Nova Varoš - blok R” obuhvata zahvat ograničen bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevicća, i ulicama Njegoševom i Karađorđevom. Zahvat UP-a iznosi 1,63 ha”, navodi se u odluci Glavnog grada
1403 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada predsjednika u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Zgrada predsjednika u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.04.2019. 21:15h

Glavni grad početkom mjeseca odbio je da izda urbanističko-tehničke uslove, kako bi se rekonstruisale zgrade predsjednika i ministarstava finansija i vanjskih poslova u centru Podgorice.

Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj Glavnog grada to je učnio jer se zgrade te tri institucije nalaze u zahvatu nevažećeg Urbanističkog projekta, koji je istekao prije 2014. godine.

“Područje za koje se radi Urbanistički projekat “Nova Varoš - blok R” obuhvata zahvat ograničen bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevicća, i ulicama Njegoševom i Karađorđevom. Zahvat UP-a iznosi 1,63 ha”, navodi se u odluci Glavnog grada.

Uprava za imovinu krajem prošle godine tražila je od Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) da izda urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju i adaptaciju ove tri zgrade u Ulici Stanka Dragojevića. MORT je zahtjev u februaru proslijedio podgoričkom Sekretarijatu, koji je 2. aprila donio negativno, odnosno odbijajuće rješenje.

U zahtjevu Uprave za imovinu pisalo je da su rekonstrukcija i adaptacija zgrada institucija planirana u okviru Programa energetske efikasnosti u javnim zgradama, a za čiju realizaciju je zaduženo Ministarstavo ekonomije.

Prema zahtjevu, planirano je postavljanje termo i hidroizolacije na krovu i u podrumskim prostorijama, zamjena fasadne stolarije, sanacija fasade, instalacija sistema grijanja i hlađenja, zamjena svjetiljki, zamjena postojećeg dizel električnog agregata, rekonstrukcija sanitarnih čvorova, ugradnja liftova i rampe za osobe smanjene pokretljivosti, moleraj.

Odlučujući po zahtjevu Uprave za imovinu, Sekretarijat Glavnog grada 2. aprila pojasnio je da se katastarska parcela, na kojoj se nalaze zgrade institucija, nalaze u zahvatu Urbanističkog projekta “Nova varoš Blok R” u Podgorici, koji je nevažeći. Istakli su da tog urbanističkog projekta nema u Registru planske dokumentacije MORT-a.

Dva dana kasnije u Službenom listu objavljena je Odluka o izradi Urbanističkog projekta “Nova varoš Blok R” u Podgorici. Područje za koje se radi ovaj urbanistički projekat obuhvata zahvat ograničen bulevarima Svetog Petra Cetinjskog i Stanka Dragojevića, te ulicama Njegoševom i Karađorđevom.

Rok za izradu urbanističkog projekta je 30 dana, a donosi se na period do 2025. godine. Osim ovog planskog dokumenta, u Službenom listu objavljene su odluke o izradi još desetak planskih dokumenata za područje glavnog grada. Građani i investitori ne mogu u posljednjih godinu i po da grade i rekonstruišu objekte u pojedinim djelovima Podgorice, jer su brojni planovi jednostavno istekli ili su proglašeni nevažećim na Ustavnom sudu. Odluka Ustavnog suda, koji je proglasio nevažećim nekoliko desetina planskih dokumenata, objavljena je u Službenom listu u oktobru 2017. godine.

Odlukom je propisano da su određena planska dokumenta, kojima je pojedinačno određeno vrijeme važenja pet godina, prestali da važe istekom tog roka. Iz Glavnog grada su tvrdili da to neće stvoriti problem, iako na većini podgoričke teritorije nije moguće izdavati urbanističko-tehničke uslove, kao ni građevinske i upotrebne dozvole.

Crnogorsko narodno pozorište (CNP), koje se takođe nalazi na Bulevaru Stanka Dragojevića, prije godinu takođe nije moglo da dobije urbanističko-tehničke uslove za rekonstrukciju dijela krova. Razlog za odbijanje zahtjeva bio je taj što je detaljni urbanistički plan za to područje prestao da važi i ne nalazi se u registru planskih dokumenata MORT-a.

Planova nema, ali gradonačelnik ima ideja

Iako većina urbanističkih planova, pa i za uži centar Podgorice, već godinama ne važi, a novi nijesu donijeti, to nije bila prepreka gradonačelniku Ivanu Vukoviću da krajem prošle godine najavi moguću izgradnju šoping mola na mjestu nekadašnje robne kuće “Beko”.

Gradonačelnik je tada najavio i da se razmišlja o zatvaranju centra grada za saobraćaj. Prvi čovjek grada želi da vrati život u centar Podgorice.

“Kako bismo stimulisali ljude da se okrenu zdravom životu pokušaćemo da zatvorimo centar za saobraćaj. Naša ideja je da se počne sa Bokeškom i Njegoševom ulicom. Možemo se ugledati na gradove kojima je to uspjelo, kao što je Ljubljana”, kazao je Vuković.

On je tada kazao da ga “ne bi bilo srećnijeg” kad bi se izgradio šoping mol u centru grada.

“Život se iselio iz centra, pa je naša obaveza da ga tu vratimo. Krenuli smo u podršku biznis inicijativama, jedna je potekla od Besiks grupe, oni su iskazali interesovanje za objekat “Beka”. Problem je tu zbog ekonomske tranzicije kroz koju smo prošli jer tamo imamo 11 ili 12 vlasnika”, kazao je tada Vuković.

Bonus video: