Glavnom gradu vratiti komunalne i administrativne takse

Grad je prebacivanjem administrativne takse u MUP izgubio i do 300.000 eura godišnje, kazao je Jakšić
73 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.11.2011. 17:52h

Gradonačelnik Miomir Mugoša bi u razgovorima sa premijerom Igorom Lukšićem i ministrom finansija Miloradom Katnićem morao tražiti da se Glavnom gradu ponovo vrate komunalne i administrativne takse, od kojih je proteklih godina značajno punjen budžet, saopštila je na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za finansije, privredu i razvoj odbornica SNP-a Zdenka Popović.

Ona je tokom rasprave o Predlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Glavnog grada za 2011. godinu istakla da izmještanje registra iz lokalne samouprave u MUP, košta građane, jer za dokumente plaćaju tri puta više nego ranije.

Popović je imala zamjerki i na Zakon o finansiranju, koji, prema njenom mišljenju, nije dao zadovoljavajuće efekte po Glavni grad, te se mora mijenjati.

Komentarišući projektovani budžet Glavnog grada za 2012. godinu, odbornica SNP-a je skrenula pažnju odgovornima za njegovo ostvarenje da preduzmu mjere, kako podgorička ne bi doživjela sudbinu budvanske opštine.

Gradski sekretar za finansije Miomir Jakšić kazao je da prihodi od komunalnih taksi svake godine bilježe "blago povećanje", te da su prebacivanjem administrativne takse u MUP izgubili i do 300.000 eura godišnje.

"I da tražimo povraćaj tih taksi u Glavni grad, to ne bi uspjelo. Mjesto im je u MUP-u i to je urađeno radi uspješnijeg puta u EU", odgovorio je Jakšić.

Na predlog Popovićeve da država dio novca od akciza na alkohol i cigarete dodijeli i Glavnom gradu, Jakšić je kazao da kao ekonomista za to ne bi glasao, jer smatra da se akcize tiču samo države.

"Država nam samo može povećati porez na dohodak fizičkih lica", istakao je Jakšić, naglašavajući da će budžet biti tanji i zbog ukidanja eko taksi iduće godine.

Odbornicima gradskih opština i prigradskih naselja plaćati putne troškove

Tokom rasprave o Predlogu odluke o izmjeni Odluke o naknadama odbornicima u Skupštini Glavnog grada Popović je predložila da se odbornicima iz gradskih opština Golubovci i Tuzi i prigradskih naselja plaćaju putni troškovi.

Ona je istakla da čak i odbornici u kolašinskoj opštini imaju veće naknade nego odbornici u Glavnom gradu, pitajući "šta to oni više rade" od kolega u odborničkim klupama u Podgorici.

Odbor je usvojio još devet tačaka koje će se naći na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja koje će biti održano u četvrtak.

Bonus video: