Glomazić: Hrapović da podnese ostavku i oslobodi poziciju kojoj nije dorastao

Kako je kazao Glomazić, nepodnošljiva je lakoća kojom se "ministar zdravlja iz Ramada partije saglašava sa premijerovom konstatacijom o racionalnom trošenju sredstava"
150 pregleda 5 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Kenan Hrapović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.04.2017. 19:51h

Bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Zoran Glomazić, pozvao je ministra zdravlja, Kenana Hrapovića, da podnese ostavku i oslobodi poziciju kojoj, kako je ocijenio, ni na jedan način nije dorastao.

"To bi bio najveći doprinos koji on može dati poboljšanju zdravstvenog sistema u Crnoj Gori", naveo je u Glomazić u autorskom tekstu, a saopšteno je iz Sindikata doktora medicine Crne Gore.

Time bi se, prema njegovim riječima, stvorili uslovi da neko od nekoliko hiljada vrsnih crnogorskih ljekara, profesionalaca, savjesnih, obrazovanih i odgovornih ljudi bude na najznačajnijoj funkciji zdravstvenog sistema, bez obzira na partijsku pripadnost

Kako je kazao Glomazić, nepodnošljiva je lakoća kojom se "ministar zdravlja iz Ramada partije saglašava sa premijerovom konstatacijom o racionalnom trošenju sredstava".

Prema riječima Glomazića, iako je na funkciju ministra došao sa pozicije direktora Fonda zdravstva, Hrapović izjavljuje da je zatečen stanjem u zdravstvu.

"Mi naravno nijesmo zatečeni njegovim neznanjem. U periodu njegovog upravljanja zdravstvenim finansijama potrošene su desetine miliona eura mimo plana (oko 70 miliona), a nestašica ljekova bila veća od one u ratnom periodu. U tom periodu su građani počeli samoorganizovano, koristeći prednosti komunikacionih tehnologija, da prikupljaju pomoć za liječenje iskazujući do tada neviđeni nivo saosjećanja i empatije u Crnoj Gori", saopštio je Glomazić.

Kako je ocijenio, Hrapović u svojim nastupima i dalje glumi "samo nehatnog, slučajnog i nevoljnog svjedoka propadanja sistema zdravstva".

To, kako smatra Glomazić, dovoljno govori o njegovom prethodnom radu na poziciji koja je najodgovornija za racionalno trošenje sredstava u zdravstvu.

"Naravno da ga nijesu preporučili uspjesi na prethodnoj poziciji već kumstvo sa drugim čovjekom njegove partije. Bitno je saglasiti se sa premijerom, ionako danas niko ne pita za prethodne rezultate", naveo je Glomazić.

On je ocijenio da prvi čovjek sistema zdravstva u javnim nastupima ne iznosi nikakve svoje vizije, strategije i planove o unapređenju sistema zdravstvene zaštite, već samo uopštene konstatacije i obećanja da će nešto da radi. "Kao da je došao iz udruženja astrologa ili sličnog koje se bavi analizom pojava na drugoj planeti".

Glomazić je poručio da se sistem zdravstva ne vodi apelima osiguranicima da se strpe i čekaju, da će im se obezbijediti prava, niti palijativnim potezima „žandarske logike“, već implementacijom sistemskih potreba - standarda, normativa, kliničkih protokola, uvođenjem DRG sistema plaćanja i nagrađivanjem prema radu.

Kako je rekao Glomazić, na taj način bi približili funkcionisanje zdravstvenog sistema organizaciji kakva je uobičajena u razvijenim zemljama.

"To bi naravno, pokazalo i sve nesreće sistema na sekundarnom i tercijarnom nivou. Odvojio bi se rad i znanje od nerada i neznanja, pratili troškovi, izdiferenciralo se plaćanje svih prema radu i znanju, a napustilo finansiranje kapaciteta. To je put da ljekari i ostalo medicinsko osoblje budu uvaženi, a da se smanje tendencije odlaska najboljih iz sistema", naveo je Glomazić.

On je dodao da je to i način da se uspostavi jasan i stabilan odnos između javnog i privatnog sistema prižanja zdravstvene zaštite.

Bonus video: