Godine "tope" trgovačku flotu

Najveći prošlogodišnji gubitak je brisanje iz registra malog plutajućeg doka Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj
93 pregleda 1 komentar(a)
brodovi Bijela, Foto: Vijesti
brodovi Bijela, Foto: Vijesti
Ažurirano: 09.01.2018. 19:44h

Crnogorsku trgovačku flotu čini 68 brodova i tehničkih plovnih objekata na moru, Skadarskom i Pivskom jezeru, pokazuju podaci objavljenog “Registra brodova 2017“ Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore.

Nacionalna trgovačka flota Crne Gore smanjuje se već treću godinu zbog prodaje ili rashodovanja plovila upisanih u registar. Tako je sada ukupna tonaža trgovačke flote 99.138 bruto-tona, odnosno 10 hijada tona manje nego na početku 2017.

Najveći prošlogodišnji gubitak je brisanje iz registra malog plutajućeg doka Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, „DOK-a 6“ od 9.000 bruto-tona, koji je stečajna uprava brodogradilišta prodala kupcu u Turskoj. Da će 2017. ostati crnim slovima zabilježena u analima crnogorskog pomorstva doprinosi i činjenica da je država lani ostala i bez posljednjeg trajekata, jer su oni održavali međunarodnu liniju sa Italijom. Feribot „Sveti Stefan II“ nikada nije plovio u nacionalnoj floti jer je imao zastavu Bahama. Njega je lani “Barska plovidba” prodala za rezanje u staro željezo u Turskoj.

Registar brodova, koji vodi Uprava pomorske sigurnosti, je javna publikacija koja sadrži tehničke i podatke o vlasništvu nad svim plovilima dužim od 12 metara i većim od 15 bruto-tona osim jahti, koja plove pod crnogorskom zastavom i evidentirana su u Upisnicima brodova Lučkih kapetanija u Kotoru i Baru.

Nakon odlaska i posljednjeg plutajućeg doka iz države, nacionalnu trgovačku flotu Crne Gore pored ostaloga, čine četiri veća prekookeanska broda za rasute terete kompanija „Crnogorska plovidba „Kotor i „Barska plovidba“ Bar, 10 remorkera, 13 ribarica, 24 manja putnička broda, 6 trajekata, i 14 tkozvanih javnih brodova i tehničkih plovnih objekata.

Pored ostaloga, iz nacionalne trgovačke flote prošle je godine izbrisan putnički brod „Lastočka“ i ronilački brodić „Nina“. Više ne postoje ni remorkeri Jadranskog brodogradilišta Bijela „Pijavica“ i „Devesilje“ koji su izrezani, te ribarica „Orka“ koja je prodata u inostranstvo, kao i brod „Explorer“.

Jedini novitet u nacionalnoj floti u 2017. je novosagrađena ribarica „Vesna X“ poznatog budvanskog ribara Branka Vujičića. On je lani dovršio i u upotrebu stavio ovaj novi 20 metara dugi novi čelični ribarski brod-koču koji je sagradio 2012.u Kotoru, pa je „Vesna X“ sada ujedno i najnoviji i najmoderniji brod u inače vremešnoj i prilično dotrajaloj crnogorskoj ribarskoj floti. Pored dvije državne brodarske kompanije „Barske“ i „Crnogorske plovidbe“, po broju plovila kojima raspolaže (ukupno 8) prednjači hidrograđevinska kompanija „Yu Briv“ iz Kotora. Ta firma inače, pored plovila koja nose zastavu Crne Gore, posjeduje i još pet specijalizovanih brodova za izvođenje građevinskih radova na moru, koji su upisani u nacionalne registre Hrvatske i Moldavije.

Bonus video: