Godišnjica Jugoslovenske ratne mornarice: Od flota ostali samo dugmići

Počasno mjesto na koktelu imao je najstariji aktivni pripadnik JRM, devedesetčetvorogodišnji mornaričko-tehnički major Ivan Vulanović
510 pregleda 2 komentar(a)
Admiralska jahta, Foto: Siniša Luković
Admiralska jahta, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.09.2012. 20:03h

Povodom 10. septembra, nekadašnjeg dana Jugoslovenske ratne mornarice (JRM), pomorstva i riječnog brodarstva Jugoslavije, juče je u Tivtu, u organizaciji NVO “Generalni konzulat SFRJ”, održana prigodna svečanost.

Proslava je započela svečanim koktelom kojeg je za sve bivše pripadnike JRM, kao i pripadnike „susjednih“ – Mornarice Vojske Crne Gore i Bokeljske mornarice, u kafeu „Victoria“ priredio generalni konzul SFRJ Marko Perković.

Počasno mjesto na koktelu imao je najstariji aktivni pripadnik JRM, devedesetčetvorogodišnji mornaričko-tehnički major Ivan Vulanović koji, igrom slučaja, 10. septembra slavi rođendan.

Na njegovu ličnu inicijativu, „a zbog teške ekonomske situacije“, odlučeno je da će se Vulanovićev rođendan slaviti dogodine kada će navršiti 95 godina, „a onda tek svake pete godine zbog mjera štednje“.

„Danas smo se ovdje okupili da se sa pijetetom podsjetimo na činjenicu da je tačno prije 70 godina u malom dalmatinskom mjestu Podgora, osnovana tadašnja partizanska Mornarica NOVJ, što je jedinstveni slučaj u porobljenoj Evropi tokom Drugog svjetskog rata da se u okupiranoj zemlji formira gerilska borbena snaga na moru. Iz tih skromnih početaka izrasla je moćna JRM, koja je nakon francuske i ratne mornarice Italije, svojevremeno bila najjača na Mediteranu“.

„Ipak, ne zanemarujemo sniženje naše borbene moći na moru, pa će se tako ovih dana, nakon remonta, u operativnu upotrebu JRM vratiti i naš DJČ“

„Naši ratni brodovi i podmorice nažalost, više ne plove, zbog čega smo danas sa posebnim pijetetom, primili čestitke za Dan JRM od čovjeka u čijim je rukama najveći dio tih podmornica i završio – predsjednika Sindikata nikšićke željezare Janka Vučinića“, kazao je Perković koji je telefonom juče razmijenio čestitke i sa nekadašnjim saveznim sekretarom za narodnu odbranu SFRJ i načelnikom Generalštaba JNA, admiralom flote Brankom Mamulom.

Aludirajući na tužnu sudbinu nekada moćne JRM koja je svoj konačni kraj doživjela u Crnoj Gori, Perković je, parafrazirajući Đorđa Balaševića, kazao da „poneki mornar možda, ipak, ostane bez lađe, ali bez cijele flote – to je izuzetan peh“ i naglasio da je „Crna Gora uspjela da uništi ne jednu, već čak dvije flote – i ratnu i trgovačku, pa su sada nažalost, ostali samo dugmići“.

Generalni konzul SFRJ je posebno istakao dobru saradnju koju poštovaoci JRM gaje sa „susjednom Mornaricom VCG i posebno Bokeljskom mornaricom koja je vatreno najmoćnija jer samo ona ima duge cijevi“.

On i ostali članovi Vrhovnog savjeta odbrane pri “Generalnom konzulatu SFRJ” u Tivtu juče su položili vijenac i cvijeće na spomenik narodnim herojima – mornaričkim oficirima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri u tivatskom velikom Gradskom parku, nakon čega je upriličena i vožnja Bokokotorskim zalivom na „admiralskom brodu JRM – jahti ‘Podgorka‘”.

Na proslavi u Tivtu, konstatovano je da Crna Gore ima najveći razvojni potencijal upravo u riječnom brodarstvu – raftingu na Tari

Riječ je o staroj mornaričkoj barkasi tipa BMT koji su pripadnici Vrhovnog savjeta odbrane generalnog konzulata SFRJ obnovili i dali joj ime koje je svojevremeno nosila i zvanična admiralska jahta JRM – „Podgorka“.

Za razliku od lani kada je na Dan JRM, pomorstva i riječnog brodarstva Jugoslavije u Tivtu svečano promovisano i novo borbeno sredstvo JRM – živi torpedo tipa „Ina“, ove godine je izostalo predstavljanje novog naoružanja i vojne opreme zbog, kako je objašnjeno, „globalne ekonomske krize i sa njom povezanog smanjenog interesovanja iz prijateljskih nesvrstanih arapskih i afričkih država za najnovijim dotignućima jugoslovenske namjenske industrije“.

„Ipak, ne zanemarujemo sniženje naše borbene moći na moru, pa će se tako ovih dana, nakon remonta, u operativnu upotrebu JRM vratiti i naš DJČ“, istakao je Perković koji je svom malom gliseru nadjenuo skraćenicu kojom su u JRM obilježavani desantno-jurišni čamci za transport mornaričke pješadije.

Naši ratni brodovi i podmorice, nažalost, više ne plove, zbog čega smo danas sa posebnim pijetetom, primili čestitke za Dan JRM od čovjeka u čijim je rukama najveći dio tih podmornica i završio - predsjednika Sindikata nikšićke Željezare Janka Vučinića, kazao je generalni konzul SFRJ

Lučka kapetanija i u Mojkovcu

Na proslavi u Tivtu, konstatovano je da Crna Gore ima najveći razvojni potencijal upravo u riječnom brodarstvu – raftingu na Tari.

Zbog toga su članovi VSO “Generalnog konzulata SFRJ”, imajući u vidu “već nebrojeno puta prirodnu predispoziciju kadrova” iz tog grada za policijsko-upravne dužnosti, pokrenuli i zvaničnu inicijativu da se u Mojkovcu osnuje Lučka kapetanija u čijoj će nadležnosti biti plovidba po Tari i ostalim rijekama u Crnoj Gori.

Bonus video: