Godišnjica nesreće na Bioču: Blokiraće prugu u ponedjeljak

Cvijeće će položiti u pet minuta do 12 sati na spomen obilježju nastradalima u nesreći a potom i na spomen obilježju stradaloj djeci iz Bugarske
0 komentar(a)
Nesreća BIoče, Foto: Arhiva "Vijesti"
Nesreća BIoče, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.01.2012. 16:01h

Nevladina organizacija (NVO) Voz neprebola će na godišnjicu nesreće blokirati željeznički i drumski saobraćaj u Bijelom Polju i Bioču kako bi, kao su saopštili, skrenuli pažnju na probleme i izostanak komunikacije sa izvršnim, zakonodavnim i sudskim institucijama.

U nesreća na Bioču 23. januara 2006. godine poginulo je 47, a povrijeđeno više od 200 putnika.

Predsjednika te NVO Vesko Vlahović je pozvao odgovorne da se prisjete šta su obećali, „i da iz uglova zaturenih sjećanja lancu prošlosti dodaju nedostajuću kariku, kojom bi bili kadri da shvate važnost neophodnosti ukazivanja pravovremene i adekvatne pomoći ugroženim i nemoćnim“.

Upitan šta su im nadležni obećali Vlahović nije konkretno odgovorio.

„Tada je, nakon nesreće bilo obećanja - „biće, biće“. Ovu konferenciju želimo da posvetimo godišnjici tregedije“, rekao je on.

Ta NVO seGodišnjica nesreće na Bioču: Blokiraće prugu u ponedjeljak, kako je kazao, obratila i Zaštitniku ljudskih prava, koji im je savjetovao da podnesu tužbu Upravnom sudu, što su oni i učinili prije mjesec. Odgovor još nijesu dobili.

Prema riječima Vlahovića, oni će blokirati saobraćaj i zbog nemogućnosti adekvatne komunikacije sa izvršnim, zakonodavnim i sudskim institucijama.

„Tuga, bol i košmar su nas, aktere željezničkog udesa na Bioču, izmijenili. Naše stanje je teško razumljivo ostalima. Nekima je vrijeme bezvrijeme koje donosi više bola nego radosti, više tame nego svjetlosti“, rekao je Vlahović.

Prisutni na konferenciji za novinare, koji su bili u vozu ili u nesreći izgubili nekog člana porodice, kazali su da se ne bi opet vozili tim prevoznim sredstvom.

Vlahović je najavio da će u osam sati u nedjelju biti organizovan prevoz ispred Hrama Hristovog vaskrenja u Podgorici za Bijelo Polje. Cvijeće će položiti u pet minuta do 12 sati na spomen obilježju nastradalima u nesreći a potom i na spomen obilježju stradaloj djeci iz Bugarske.

"Istovremeno, sa tim aktivnostima biće organizovana i blokada željezničkog saobraćaja na stanici Lješnica u Bijelom Polju", rekao je Vlahović.

Paralelno sa tim aktivnostima, biće organizovana blokada drumskog saobraćaja na Bioču.

Bonus video: