Godišnjica tragedije na Bioču: Od VDT traže obnavljanje sudskog postupka

Jedan od povrijeđenih putnika u vozu Vesko Vlahović iz Podgorice kaže da je nesreća u crno zavila Crnu Goru a posebno Bijelo Polje
1290 pregleda 1 komentar(a)
Polaganje cvijeća na spomen-obilježju, Foto: Jadranka Ćetković
Polaganje cvijeća na spomen-obilježju, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 22.01.2019. 13:49h

Polaganjem cvijeća na spomen – obilježju u gradskom parku u Bijelom Polju, rodbina poginulih, predstavnici lokalne uprave i brojni gradjani obilježili su juče 13 godina od željezničke nesreće na Bioču u kojoj je poginulo 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno.

Predsjednik NVO "Voz neprebola", Goran Vojinović, posebno se obratio onima koje, kako je rekao, pozivaju, prozivaju, dokazuju im, upućuju i koje krive.

“Bili smo prekjuče u Podgorici i tražili ono što nam pripada po zakonskim normama, da nam se riješe određeni problemi. Prije svega da nam se ublaže posljedice nesreće na Boču. Druga stvar, tražimo da se konačno pokrene postupak kako bi se došlo do konačne i prave istine vezane za željezničku nesreću. Adrese kojima smo se obraćali su predsjednici Skupštine, države i Vlade Crne Gore”, kazao je Vojinović.

On je naveo da očekuju da ih primi i premijer Duško Marković.

“Bili smo primjljeni u Ministarstvu saobraćaja, ali to nije prava adresa za rešavanje naših problema. Prava adresa je Vlada”.

On je kazao da traže reagovanje Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i pozvali ga da sa specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem konačno pokrene istragu.

“Ne tražimo da ispunite sve ono što ste obećali, svih ovih godina. Samo ono što nam pripada kao ljudima, i što zakon dozvoljava. Znamo da sve što govorimo, kažemo sa istinom, sto odsto. Nikoga lično ne prozivamo. Samo želimo da institucije kojima smo se obraćali se konačno okrenu problematici i rešavanju svega vezanog za nesreću, članova naše NVO i ono što je za nas najbitnije, da se dođe do istine. Istina je jedna, pravde sigurno nema, jer da je ima tragedija se ne bi desila. Tražimo da istina izađe na vidjelo, da ne bude kriv samo jedan čovjek koji je osuđen na šest godina zatvora, odnosno mjesec i po za svih 47 ljudi ili po učesniku u tragediji nekoliko dana za svakog čovjeka. Znamo da predsjednik Vlade Duško Marković zna veliki dio istine vezane za nesreću željezničku. Znaju i ostale institucije. Jer, da nijesmo imali kontakte u instituicijama, običnim ljudima, doktorima pravnih nauka, vještacima, ljudima koji rade na Željeznici, sve ovo što iznosimo kao relevantne pisane dokaze , znamo da je dovoljni da se obnovi sudski postupak. Tražimo dok postojimo, da se sudski postupak obnovi, po cijenu da Drobnjak kao jedini osuđeni bude aboliran. Posjedujemo sve dokaze, sve smo dostavljali Tužilaštvu rne Gore, koji su nam odgovorili na jedan više nego loš način-da nemaju interes da se obnovi sudski postupak”, kazao ej Vojinović

Jedan od povrijeđenih putnika u vozu Vesko Vlahović iz Podgorice kaže da je nesreća u crno zavila Crnu Goru a posebno Bijelo Polje.

“Bijelo Polje i danas pokazuje da ovdje živi neka druga Crna Gora. Mnogo humanija. I ovaj spomenik, gdje u potpisu piše ,,građani Bijelog Polja'' potvrđuje to. Bjelopoljci su uvijek ovdje sa nama, a izreka kaže ,,da mjesto ne čini čovjeka, već čovjek mjesto''. Vi Bjelopoljci činite ovo mjesto dostojanstvenim, kao što ste bili svih ovih godina. I zato vam veliko hvala”, kazao je Vlahović, dodajući da su obišli i položili cvijeće na spomen obilježje na spomenik stradaloj djeci iz Bugarske, a da će danas biti na Bioču gdje će odati počast stradalima u nesreći.

Bonus video: