Golf teren će graditi na brdu iznad Budve

Spajanjem zemljišnih parcela bi se stvorio kompleks od gotovo milion kvadrata dovoljnih za izgradnju golf terena, dva hotela i renta vila
104 pregleda 0 komentar(a)
Spas, Foto: Vuk Lajović
Spas, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 22.12.2011. 19:56h

Priča duga više od šest godina, od kada je belgijski počasni konzul, biznismen Žan Luk Dumortije, kupio gotovo 60 hekatara zemlje na brdu Spas iznad Budve, sa namjerom da izgradi prvi golf teren u Crnoj Gori, po svemu sudeći dobila je i svoj srećan završetak.

Vlada je dala zeleno svjetlo Opštini Budva da uđe u zajednički posao sa Belgijancem.

Spajanjem zemljišnih parcela bi se stvorio kompleks od gotovo milion kvadrata dovoljnih za izgradnju golf terena, dva hotela i renta vila.

Opština na brdu iznad Budve ima svojih 300.000 kvadrata, a spajanjem sa zeljišnim kompleksom u vlasništvu Dumortijeva stvorilo bi se dovoljnih, gotovo milion kvadrata, za izgradnju svih planiranih sadržaja.

"Ministarstvu finansija obratila se „Budva Holding“ za davanje mišljenja na Ugovor o zajedničkom ulaganju, (Joint Venture), između “Budva Holding” d.o.o. i investitora D.O.O. “R.E.B. GOLF” i D.O.O. “R.E.B.”, sa aspekta Zakona o državnoj imovini (“Službeni list CG” 21/09). Nakon niza preduzetih aktivnosti u cilju formulisanja pravno valjanog mišljenja, utvrđeno je da kompletna površina zemljišta koja je predmet Ugovora o zajedničkom ulaganju, nalazi u svojini opštine Budva, a da sa aspekta Zakonom o državnoj imovini, član 34, stav 1, ne postoje smetnje da opština Budva raspolaže pravima koja joj pripadaju", naveli su „Vijestima“ u pismenom odgovoru nakon sjednice Vlade iz resornog ministarstva.

Hoteli, vile...

Aktuelno opštinsko rukovodstvo, kako bi otklonilo sve sumnje i eventualne nedoumice koje bio se naknadno javile, predočile su cijeli projekat Ministarstvu finansija koje je poslije detaljne analize preporučilo Vladi da odobri ovaj projekat.

Odluku o formiranju zajedničkog preduzeća, trebalo bi i narednog utorka da aminuje Skupština opštine, za kada je zakazana sjednica lokalnog parlamenta.

Belgijanac je imao novaca, a Opština je u zenitu ekonomskog procvata, prije tri i po godina, itekakao voljna bila da uđe u „posao vijeka“.

A priča o Spasu i moćnom belgijskom investitoru, od početka je definitivno bila osuđena na velike poteškoće. Iako je Belgijanac imao novaca, a Opština u zenitu ekonomskog procvata, prije tri i po godina, itekakao voljna da uđe u „posao vijeka“, donošenje planskih dokumenata gotovo je osujetilo cijeli projekat.

Izgradnja golf terena na brdu Spas prije dvije godine bila je dovedena u pitanje, a belgijski investitor je čak najavio da će izaći iz iz cijeloga posla, nakon što mu tadašnje Ministarstvo za urbanizam, nije dozvolilo izgradnju svih sadržaja koje je planirao na sto hektara zemlje.

Dumrotije je zamislio da izgradi 200.000 kvadrata hotelskog kapaciteta i pratećih vila za golf teren na brdu Spas, dok je planskim dokumentom za područje Spasa dozvoljeno svega 68.000 kvadrata, što prema proračunici investitora nije rentabilno.

Bonus video: