Golubović vrijeđao Lončara: "Džukelo, treba da odeš"

"Sram te bilo. Stidi se svog rječnika. Kakav si ti to predsjednik. Hapsiš čovjeka od 95 godina", odgovorio je Lončar
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 12:06h

Mještani prigradskog naselja Beranselo, njih oko 50, došli su oko 10 sati pješice do centra Berana noseći kese sa smećem, koje su ostavili ispred zgrade Opštine.

Na čelu kolone bio je 95-godišnji Đorđije Tomović, koji je dan ranije bio na informativnom razgovoru u policiji "zbog ometanja komunalnih inspektora u vršenju službenih radnji", a danas je trebalo da se javi sudiji za prekršaje.

Tomović na čelu kolone

Revoltirani pozivanjem starca na informativni razgovor i odvođenjem pred sud, mještani Beransela su mu organizovali pratnju, noseći smeće i zadržavajući se ispred zgrade Opštine.

"Ovo je vaše smeće, uzmite ga", uzvikivali su oni, kada je u jednom trenutku iz zgrade izašao predsjednik Vuka Golubović.

Probijajući se kroz kese od smeća i odgurujući ih nogama, on je zapitao Beranselce zašto su došli i zatražio da nose smeće odatle.

Golubović se potom obratio američkom državljaninu Jovanu Lončaru uvredljivim riječima: "Džukelo, treba da odeš. Ti organizuješ narod i dovodiš ih ovdje".

"Sram te bilo. Stidi se svog rječnika. Kakav si ti to predsjednik. Hapsiš čovjeka od 95 godina", odgovorio je Lončar, nagon čega je uslijedila duža verbalna prepirka u kojoj je Golubović zaprijetio da će biti sankcionisani svi koji ometaju odvoz otpada na gradsku deponiju.

Mučne scene trajale su 10-ak minuta, a Beranselci su uz povike "lopovi", "sram vas bilo" i slično, ispratili predsjednika Opštine do službenih kola kojima se potom negdje odvezao.

Najstariji stanovnik Beransela Đorđije Tomović obratio se kratko svojim komšijama, i zatražio da Golubović podnese ostavku.

"Neka on ide. Neka da ostavku, kad ne umije da se ponaša sa narodom", rekao je starac.

On je odatle u pratnji mještana otišao u obližnju zgradu Suda za prekršaje, gdje se sa svojim advokatom uredno pojavio po nalogu policije.

Predsjednik Suda za prekršaje Veselin Došljak objasnio je, međutim, da nema nikavog naloga za pokretanje prekršajnog postupka protiv Tomovića.

"Mi za sada samo imamo potvrđujuću presudu kojom je kažnjen Jovan Lončar i još nekoliko mještana. Nove naloge policije nijesmo dobijali", rekao je Došljak.

Mještani Beransela su još neko vrijeme protestvovali unutar i ispred zgrade Suda za prekršaje, a potom se uputili pješice prema policiji, da vide o čemu se radi, i da pruže podršku još petorici mještana koji su trebali da se danas jave na informativni razgovor.

Oni su izrazili uvjerenje da je policija povukla prekršajnu prijavu protiv 95-godišnjeg starca, nakon što je tekst o tome izašao u "Vijestima".

"Uplašili su se publiciteta. Uvidjeli su sramotu, i sram treba da ih bude", kazao je jedan od mještana, osamdesetogodišnji Vaso Popović, koji je u društvu starine Đordjija čitao novine ispred policije.

Policija je tako nastavila da privodi mještane „pobunjenog“ prigradskog naselja Beranselo, pokušavajući da ih natjeraju da prestanu sa blokadom smetlišta.

"Vijesti" su pisale da je američki državljanin Jovan Lončar pozvan je prošle srijede na "prvomajski uranak" u Sud za prekršaje, gdje mu je po prijavi Uprave policije, nakon punih šest sati, koliko je trajao postupak, izrečena novčana kazna od ukupno 330 eura, sa sudskim troškovima.

On je kažnjen zbog toga što je, navodno, dan ranije ometao komunalne inspektore u vršenju službene dužnosti. Kazne od po stotinu eura istog dana izrečene su Milanu Bogavcu i Tihomiru Šekularcu.

Dan prije toga na informativni razgovor u policiju pozvani su, a zatim proslijeđeni u Sud za prekršaje, još četiri mještatnina Beransela – Sveto Tomović, Rade Vuković, Goran Šćekić i Zoran Bogavac, koji su nepravosnažno kažnjeni po stotinu trideset eura sa sudskim troškovima.

Beranselci su u proteklih tri godine više puta blokirali gradsko smetlište, a sve prethodne blokade razbijene su grubom primjenom policijske sile

Beranselci već nekoliko godina biju bitku sa lokalnim vlastima i državnim institucijama, da se prestane sa daljim odlaganjem otpada na lokaciji Vasove vode, nadomak njihovih kuća, kao i da se odustane od namjere da se na tom mjestu gradi regionalna deponija.

Prema nekim procenama na tom mjestu je do sada lagerovano oko milion tona opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća i najcrnja ekološka tačka na sjeveru Crne Gore, koja već skoro petnaest dana gori, a vatrogasci je bezuspješno gase vodom.

Beranselci su u proteklih tri godine više puta blokirali gradsko smetlište, a sve prethodne blokade razbijene su grubom primjenom policijske sile. Sedma blokada deponije traje skoro dva i po mjeseca.

Policija i lokalne vlasti pokušavaju da privođenjima i novčanim kažnjavanjem rastjeraju mještane Beransela sa barikada.

"Mi ćemo tu praksu prekinuti. Svaki put kada ubuduće nekome dođe prijav ai poziv za informativni razgovor, kompletno selo će, još masovnije nego ovog puta ići i u policiju i u Sud za prekršaje. To sma danas rekli i policiji, pa neka oni nastave da poslušno izvršavaju naloge lokalnih vlasti", poručili su mještani Beransela.

Galerija

Bonus video: