Goniće fukcionere koji se neosnovano bogate

Prva sjednica na kojoj je prošao najveći broj amandmana MANS-a od kada ih pišu, sjednica na kojoj se pregovaralo o svakom amandmanu i “trgovalo” u korist konstruktivnih rješenja
53 pregleda 0 komentar(a)
Brajović i Marković, Foto: Luka Zeković
Brajović i Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2011. 09:29h

Ministarstvo pravde razmotriće mogućnost da se u Krivični zakon uvede djelo neosnovanog bogaćenja javnih funkcionera, na osnovu čega bi oni morali dokazivati zakonitost stečene imovine, koja ne odgovara njihovim redovnim prihodima.

Direktori Uprave policije, ANB-a, poreske i Uprave carina uradiće procjene na koji način će njihovi službenici objelodaniti svoje imetke, što sada, prema Zakonu o konfliktu interesa, nijesu dužni da čine.

To su samo neke od sto novih obaveza za šezdeset državnih institucija, koje im je odredila Nacionalna komisija za praćenje borbe protiv korupcije, usvajanjem nacrta inoviranog Akcionog plana za ispunjavanje obaveza u tom poslu.

Usvajanju izmijenjenog teksta prethodila je sedmočasovna rasprava, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković.

To je istovremeno i prva sjednica na kojoj je prošao najveći broj amandmana MANS-a od kada ih pišu, sjednica na kojoj se pregovaralo o svakom amandmanu i “trgovalo” u korist, kako je rečeno, konstruktivnih rješenja i očuvanja autoriteta tog tijela.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: