Gori i u zaleđu Herceg Novog: U pomoć pritekli Trebinjci, a Konavljani u pripravnosti

Jutros je gorjelo i u Sasovićima iznad Zelenike i u Bijeloj iznad Dječjeg doma Mladost, ali su oni brzom intervencijom vatrogasaca ugašeni
53 pregleda 0 komentar(a)
požar Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
požar Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.07.2017. 18:58h

Požar na hercegnovskoj strani Luštice je pod kontrolom , ali se požar rasplamsao u zaleđu Herceg Novog. Oko 15.30 je izbio požar iznad Sutorine u blizini sela Malta u blizini hrvatske granice, a na terenu su dva vozila hercegnovske vatrogasne jedinice, pripadnici komunalne policije i 15 dobrovoljaca.

"U pomoć su došli i vatrogasci iz Trebinja, a u pripravnosti su i vatrogasci iz Konavala iz susjedne Hrvatske, spremni da se angažuju ako bude potrebno. Vatra je na nepristupačnom terenu, 2 km od kuća, ali samo 500 metara od crkve Lazarica na Vidovom vrhu, ali kuće nisu ugrožene“, kaže predsjednik Opštine Stevan Katić koji je na terenu. Vjeruje da će uspjeti da lokalizuju požar.

Katić ističe da dva avona za gašenje požara na Luštici nisu dovoljna, a da će ukrajinski avion koji je sletio na podgorički aerodrom, moći da bude u akciji tek sutra.

Jutros je gorjelo i u Sasovićima iznad Zelenike i u Bijeloj iznad Dječjeg doma Mladost, ali su oni brzom intervencijom vatrogasaca ugašeni.

Požari na Ponto Veslo i u selu Begovići na Luštici su pod kotrolom, odbranjene su i kuće sela Zabrđe na Obosniku, ali situacija još uvijek nije bezbjedna. Vatra se širi prema Tićima i Begovićima.

Nebojša Mandić jedan od 50 dobrovaljaca koji je cijeli dan proveo na Luštici kaže da je u jednom trenutku bilo kritično jer je vatra došla na sto metara od kuća u Zabrđu . „Po instrukciji vatrogasaca razvukli smo crijeva i zajedno sa njima stali između plamene stihije i kuća, ali je na sreću avion Direktorata za vanredne situacije MUP-a, izbacio vodu, a i vjetar je promijeni pravac i kuće su sačuvane“, kaže Mandić. Ističe nadljudsku požrtvovanost hercegnovskih vatrogasaca od koji je većina danima na Luštici. „Oni su pravi heroji“, ističe Mandić.

Potpredsjednik Opštine Miloš Konjević ja kazao da je na Luštici bilo oko 50 dobrovoljaca i da su pokazali požrtvovanost i odgovornost.

Bonus video: