Gorjela i baklja: Budvani blokirali gradsku luku na dva sata

Revoltirani što su nadležni, kako u Morskom dobru, tako i u Opštini Budva, indiferentni na njihove zahtjeve, te ne utiču na zakupca Dukley marine i spriječi ga u namjerama da od gradske marine napravi komercijalnu marinu
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2015. 18:26h

Ribari i mještani Budve, ogorčeni, jer nije ispunjen ni jedan njihov zahtjev, blokirali su sa oko 60 brodova ulaz u gradsku luku pored Staroga grada, nedozvoljavajući jahtama i brodovima da pristanu. Luka je bila blokirana od 18 do 20 sati, a na jednom od brodova je zapaljena i baklja.

Revoltirani što su nadležni, kako u Morskom dobru, tako i u Opštini Budva, indiferentni na njihove zahtjeve, te ne utiču na zakupca Dukley marine i spriječi ga u namjerama da od gradske marine napravi komercijalnu marinu i time uguši mediteranski duh, mještani su zvižducima, sirenama, bolokirali morski put brodicama kako bi izrazili svoj protest.

Nakon što su prije deset dana organizovali protest upozorenja, a kako se u međuvremenu nije ništa učinilo da se ijedan od njihovih zahtjeva, od vraćanje luke građanima, do snižavanje cijena veza ispunili, grupa građana je kazala da neće odustati od protesta dok ne budu uvaženi njihovi zahtjevi.

”Protesti će se redovno organizovati sve do ispunjenja naših zahtjeva, koji za isključivi cilj imaju odbranu luke i Budve od konačne privatizacije”, navode mještani.

A ključni zahtjevi mještana su da se uklone vezovi za jahte na potezu nekadašnjeg pristaništa, od gradskog bazena do Fisherman`s pub-a i na tom mjestu vrate komunalni vezovi za barke i druga manja plovila, čime bi se sačuvala autentičnost primorskog mjesta.

“Da se konsultuju građani i organizuje javna rasprava prilikom izrade Detaljne studije o lokaciji akvatorijuma budvanske luke i njenog zaleđa, Da se obezbijede komunalni vezovi na potezu koji bi obuhvatao stari porat (T školjera, potez od T školjere do nekadašnjeg pristaništa, i pristanište), te obavezno smanje cijene vezova do nivoa cijena koje se plaćaju u okolnim lukama i obavezno podizanje standarda održavanja vezova i garancija u slučaju krađe ili oštećenja plovila. Da se ukloni tabla sa natpisom “Dukley marina” na lukobranu, na ulasku u luku, jer gradska luka mora da nosi ime grada, a grad se još uvjek zove Budva, svidjalo se to nekome ili ne", kazali su u grupi građana.

Oštre zamjerke čelnicima Opštine

Grupa građana iznijela je i oštre zamjerke čelnicima Opštine Budva, koji, kako su kazali, nisu za sve ovo vrijeme našli za shodno da se zainteresuju za problem građana Budve.

“Posebno iz razloga što potencijalno i Opština ima pravo da bude koncesionar svoje gradske luke, čime bi se ovo opšte dobro vratilo u posjed građanima. Ovo posebno čudi jer se gradska luka nalazi u srcu Budve, a ne nekog drugog grada, tako da njihovo nemiješanje i stajanje po strani ocjenjujemo kao konačnu predaju pred poslednji čin privatizovanja luke. Ali, građani, mještani, ribari, ljudi koji žive more, neće odustati”, naveli su mještani.

Galerija

Bonus video: