Gošović: Vlada hitno da postupi po odluci Ustavnog suda

On je ukazao da Zakon o Ustavnom sudu obavezuje Vladu i nadležna ministarstva na stvaranje procesnih pretpostavki za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda i, time, zaštite prava majki, koja im u skladu sa zakonom pripadaju
114 pregleda 3 komentar(a)
Neven Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Neven Gošović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.01.2018. 13:27h

Demokratska Crna Gora pozvala je Vladu na hitno postupanje povodom Odluke Ustavnog suda kojom su ukinute i 19. januara prestale da važe pojedine odredbe zakona kojim je uređen pravni status korisnica naknade po osnovu rođenja troje ili više djece.

Demokrate su podsjetila da je Ustavni sud ukinuo odredbu zakona čijom primjenom je ostvarivanje prava na mjesečnu naknadu bilo uskraćeno majkama, kojima je radi korišćenja tog prava prestao radni odnos na određeno vrijeme.

Ustavni sud je kao nesaglasne sa Ustavom, ukinuo i odredbe osporenog zakona, čijom isključivom primjenom su nadležni centri za socijalni rad donijeli oko 22 hiljade rješenja, kojima su zaključno sa 30. junom prošle godine obustavljene isplate naknada majkama.

Član Predsjedništva Demokrata, Neven Gošović, saopštio je da se predsjednik partije, Aleksa Bečić, otvorenim pismom obratio premijeru Dušku Markoviću povodom pomenute Odluke suda.

„Predmetnom odlukom Ustavnog suda potvrđeni su naši navodi da su na skandalozan način, kršeći ustavne principe o vladavini prava i jednakosti svih pred zakonom, državni organi povrijedili prava majki“, rekao je Gošović na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, navedena odluka obavezuje na primjenu Zakona o Ustavnom sudu, kojim je propisano da „svako kome je povrijeđeno pravo konačnim ili pravosnažnim pojedinačnim aktom, ima pravo da traži od nadležnog organa izmjenu tog pojedinačnog akta, i da predlog za izmjenu tog akta može podnijeti u roku od šest mjeseci od objavljivanja odluke u Službenom listu“.

Gošović je objasnio da sada majke, kojima nije omogućeno da ostvare pravo na mjesečnu naknadu, imaju na zakonu zasnovan interes da pokrenu postupak za izmjenu rješenja donesenog na osnovu odredaba zakona za koje je Ustavni sud ocijenio da nijesu saglasne sa Ustavom.

„Bečić je u otvorenom pismu, posebno ukazao da je Ustavom Crne Gore određeno da je odluka Ustavnog suda obavezna i izvršna, a da izvršenje odluke Ustavnog suda, kada je to neophodno, obezbjeđuje Vlada”, rekao je Gošović.

On je ukazao da Zakon o Ustavnom sudu obavezuje Vladu i nadležna ministarstva na stvaranje procesnih pretpostavki za izvršenje navedene odluke Ustavnog suda i, time, zaštite prava majki, koja im u skladu sa zakonom pripadaju.

“Poštovanje načela ustavnosti i zakonitosti, vladavine prava i zabrane diskriminacije, kao i zaštita prava majki kojima je mjesečna naknada predstavljala jedini izvor prihoda, obavezuju Vladu na navedeno hitno postupanje“, zaključio je Gošović.

Bonus video: