Gospodo "eksperti", podaci su sa vašeg sajta

Gospodo “eksperti“, u tekstu na koji ste reagovali prenijela sam podatke o bruto-zaradama funkcionera, koje sam našla na zvaničnom sajtu Opštine. Pretpostavljam da ih je postavio neko od “eksperata“ iz Opštine, jer nije bilo obavještenja o tome da ste hakovani.
4526 pregleda 4 komentar(a)
Kolašin, Foto: Privatna arhiva
Kolašin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.12.2019. 08:45h

S obzirom na to da niko nije potpisao reagovanje na moj tekst, smatraću da je ono plod višednevnog timskog rada “ekspertskog kadra“ u kolašinskoj Opštini.

Čemernu činjenicu da će narede godine 1,1 milona eura novca građana biti potrošeno za zarade zaposlenih u opštinskoj administraciji pravdate “potrebom za ekspertski kadrom“. Zbog toga mislim da ni ovo, dva dana pisano reagovanje, nijeste prepustili nekom ko ne pripada “eksperskom timu“, pa ću autore tako i oslovljavati.

Gospodo “eksperti“, u tekstu na koji ste reagovali prenijela sam podatke o bruto-zaradama funkcionera, koje sam našla na zvaničnom sajtu Opštine. Pretpostavljam da ih je postavio neko od “eksperata“ iz Opštine, jer nije bilo obavještenja o tome da ste hakovani. Kako sam neobjektivna ako sam prenijela precizno podatke koje ste vi sami, pretpostavljam, objektivno postavili?

Podaci o bruto-zaradama
Podaci o bruto-zaradama(Foto: Screenshot/Opština Kolašin)

Uz te i podatke iz nacrta budžeta za naredu godinu, te zvanične MONSTAT-a, nije bilo ni jednog mog komentara niti ocjene vaše uspješnosti ili neuspješnosti. Dakle, niti jednog povoda za vaše “ekspertsko reagovanje“, sam ako imate ambiciju da “ekspertski“ pomognete novinarima i urednicima “Vijesti“ u odabiru tema, pisanju i opremanju tekstova. To u listu za koji radim nije moguće. Da je i moguće, bilo bi vam previše, jer i vi i ja znamo da imate pune ruke sličnog posla u nekim drugim medijima.

Gospodo “eksperti“, vaš ključni argument je da se rashodi budžeta za zarade zaposlenih u opštinskoj adminsitaciji “uklapaju u standarde razvijenih zemalja“. S obzirom na to da do vašeg reagovanja nijesam znala da živim u razvijenoj zemlji i razvijenoj opštini, izvinjavam se zbog toga što ne osjećam, ne vidim, pa i ne pišem o tom “razvitku“.

Gospodo “eksperti“, kažete da ste novinarima, “koji treba da predstave naš rad javnosti na nepristrasan i objektivan način uvijek na raspolaganju i odgovarate u najkraćem roku na sva pitanja“. Očigledno, nijeste svjesni da “biti na raspolaganju novinarima“, to jest javnosti, nije stvar vaše dobre volje, već vam je zakonska obaveza. Zaboravljate da ste i plaćeni novcem građana, što znači da su vam građani jedini poslodavci.

Gospodo “eksperti“, zbog čega potcjenjujete građane Kolašina objašnjenjima šta je bruto, a šta neto-zarada? S obzirom na to da računam na opštu informisanost i obrazovanje većine onih za koje pišem, nijesam smatrala da je potrebno da tekst sadrži i definicije ta dva pojama. Međutim, vrlo precizno sam naglasila da prenosim podatke o vašim bruto-zaradama.

Gospodo “eksperti“, ne dopada vam se što sam, uz iznose vaših bruto-zarade, navela i zvaničan podatak o tome kolika je prosječna neto-zarada u Kolašinu? Moguće da je taj podatak bio suvišan, jer vaši i moji sugrađani dobro znaju kolike su im plate. Takođe, znaju i da se prosječna primanja ekspresno udvostruče ili utrostruče, kad se dobije mjesto među opštinskim “ekspertskim“ kadrom. Vjerujem da znaju da je to, uglavnom, “u skladu sa zakonom“, ali i da nije “u skladu s pravdom“.

Bonus video: