Govorimo o mogućnostima: Piter Norfolk, paraolimpijski šampion

„Svijet i društvo nam postavljaju barijere. Ali mi možemo da pomjerimo te barijere i granice. Naš stav i naše sposobnosti pomjeraju granice“
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 19:19h

Da i u najtežim trenucima u životu ne treba klonuti, već hrabro nastaviti naprijed, životna je priča Pitera Norfolka, Engleza koji je u 19. godini doživio tešku saobraćajanu nesreću na motoru i zauvijek ostao vezan za invalidska kolica.

Međutim, on je danas dvostruki paraolimpijski šampion u tenisu, sa osvojene čak dvije zlatne medalje, uključujući i onu sa posljednjih igara u Londonu prošlog ljeta.

„Prva stvar je da nikad ne treba izgubiti nadu, uvijek treba gledati u budućnost. Uvijek postoji neki blagoslov u svemu lošem što se desi. Kad sam ja doživio nesreću jedno vrijeme je bilo zaista loše, ali pogledajte me sad“

Norfolk je u sklopu kampanje „Govorimo o mogućnostima“, boravio juče u Nikšiću, gdje se sreo sa djecom sa smetnjama u razvoju iz Nikšića, Bijelog Polja i Pljevalja. On je okupljenoj djeci održao motivacioni govor šaljući im poruku da u životu nikada ne treba odustati.

„Prva stvar je da nikad ne treba izgubiti nadu, uvijek treba gledati u budućnost. Uvijek postoji neki blagoslov u svemu lošem što se desi.

Kad sam ja doživio nesreću jedno vrijeme je bilo zaista loše, ali pogledajte me sad“, kroz osmijeh je i šireći ruke trijumfalno zaključio Norfolk koji pored medalja iz singla i dubla na paraolimpijskim igrama ima osvojnih i nekoliko Gren slemova.

Norfolk ovih dana boravi u Crnoj Gori u sklopu UNICEF-ove kampanje „Govorimo o mogućnostima“, kojom se želi spriječiti diskriminacija, omogućiti djeci sa smetnjama u razvoju da se uključe u školski sistem i društvo u cjelini, te ukazati i da ona posjeduju snažan potencijal koji treba otkriti i razvijati.

„Mi moramo da mijenjamo naše stavove i uklanjamo izvjesne barijere koje doprinose diskriminaciji. Zato je Piterova posjeta u tom smislu veoma važna.

Njegova poruka nije samo za ljude sa smetnjama u razvoju, već za sve ljude poruka nade i inspiracije da možemo da iznesemo ono što je najbolje u nama“, kazao je juče tokom posjete dnevnom centru u Nikšiću, Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEFA-a u Crnoj Gori.

Nema povlačenja pred preprekama: Dvostruki šampion u tenisu (Foto: Privatna arhiva)

O važnosti Norfolkove posjete za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju govorila je juče i direktorica Dnevnog centra, Radojka Koprivica.

„Ovdje su sa nama najbolji primjeri da se i te kako može, shodno mogućnostima, biti uspješan i u sportu i u životu uopšte“, kazala je Koprivica.

Piter Norfolk, istinski sportski šampion. Rođeni borac kojem je teška saobraćajna nesreća oduzela hod, ali ne i borbeni duh i volju da nastavi život u invalidskim kolicima, rušeći sve barijere pred sobom.

On je tokom 30 godina od kada je u kolicima nailazio na brojne društvene prepreke pred kojima se nije povlačio. To je zapravo i poruka koju šalje svima.

„Barijere ne postoje. Svijet i društvo nam postavljaju barijere. Ali mi možemo da pomjerimo te barijere i granice. Naš stav i naše sposobnosti pomjeraju granice“, poručio je Norfolk.

Njegova posjeta Nikšiću juče se završila na terenima teniskog kluba Nikšić gdje sa članovima kluba, ali i sa djecom iz Dnevnog centra razmijenio par udaraca i pokazao svoju tensku vještinu u kolicima koja nikog nije ostavila ravnodušnima.

Norfolk će kao promoter kampanje “Govorimo o mogućnostima” u Crnoj Gori boraviti još nekoliko dana.

Galerija

Bonus video: