Građani čelnicima predali peticiju u vezi krstionice na Prevlaci: Da se izjasne i preuzmu odgovornost

Građani zahtijevaju da se tivatski čelnici u roku od 48 sati, izjasne o namjeri države da sruši krstionicu, te da se zakaže posebna sjednica SO Tivat na kojoj će se razmatrati događaji u vezi sa krstionicom
1862 pregleda 1 komentar(a)
Sa skupa ispred Opštine, Foto: Siniša Luković
Sa skupa ispred Opštine, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.05.2019. 10:21h

Stotinjak građana okupilo se jutros ispred zgrade Opštine Tivat kako bi gradonačelniku dr Siniši Kusovcu (DPS) i predsjedniku lokalnog parlamenta Ivanu Novoselu (DPS), predali peticiju kojom zahtijevaju da se tivatski čelnici u roku od 48 sati, izjasne o namjeri države da sruši krstionicu manastrira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta, te da se zakaže posebna sjednica Skupštine Opštine na kojoj će se razmatrati događaji u vezi sa krstionicom.

Mali objekat od 11 kvadrata podignut je na manastirskoj ponti sa zapadne strane Prevlake, a Crkva za njega uprkos traženju, nije od države prije toga dobila sve neophodne papire i saglasnosti.

Građevinska inspekcija Ministarstva održivog razvija i turizma donijela je stoga riješenje o rušenju krstionice čije je izvršenje bilo zakazano za 2. april u 9 časova, ali ono nije sprovedeno u djelo nakon što je nekoliko sati ranije, propao pokušaj policije da velikim snagama sa kopna i mora, po noći zauzme krstionicu.

Policija je od te namjere odustala jer se u i oko spornog objekta, sakupilo nekoliko stotina vjernika iz cijele Boke koji su namjeravali da brane krstionicu od rušenja. Od tada do danas traju neprekidna dežurstva vjernika i građana ne samo pravoslavne, već i drugih vjeroispovjesti na Prevlaci koji 24 sata dnevno čuvaju krstionicu za koju je ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović (DPS) u međuvremenu opet ponovio da će biti srušena.

Odbor za obnovu manastira Svetog Arhangela Mihaila je organizovao potpisivanje peticije po gradovima Boke kojom se traži od države da Crkvi izda građevinsku dozvolu za obnovu manastira i odustane od namjere da ruši krstionicu, posebno zbog toga što u neposrednoj blizini tog vjerskog objekta postoje na desetine mnogo većih privatnih nelegalno podignutih objekata na samoj obali mora, a koje država uprkos tome, ni ne pokušava da ukloni.

U tekstu peticije koju su brojni okupljeni građani pred zgradom Opštine Tivat danas donijeli lokalnim čelnicima, stoji da je država svojim postupanjem u vezi krstionice na Prevlaci, demonstrirala „selektivno sprovođenje zakona i donošenje nzeakonitih odluka, diskriminaciju Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnih vjernika i protivzakonitu upotrebu policije“.

U peticiji koju su predstavnici okupljenih građana predali lokalnim čelnicima stoji da oni od gradonačelnika Kusovca, predsjednika SO Novosela i kluba odbornika DPS u SO Tivat traže da se u roku od 48 sati „javno odrede prema ovom činu: podržavaju li ili ne diskriminaciju i nasilje koju su državni organi počinili u ovom slučaju“.

„Tražmo da potom predsjednik SO Tivat hitno, u skladu sa stavom 1 člana 70 Poslovnika o radu SO Tivat, zakaže sjednicu Skupštine Opštine na kojoj će se donijeti zaključak o ovim protivustavnim postupanjima organa Vlade Crne Gore i pokrenuti odgovarajuće inicijative prema državnim organima. U slučaju da oni kojima se obraćamo pokušaju da ignorišu ili odbace našu peticiju, ili da na njene zahtjeve odgovore nejasno i dvosmisleno, smatraćeno da isti – predsjednik Opštine Siniša Kusovac, predsjednik SO Ivan Novosel, uključujuči čitav OO DPS Tivat i koordinatore OO DPS Predraga Nenezića i Gorana Jevrića – podržavaju diskriminaciju i nasilje, te preuzimaju punu ličnu odgovornost za eventualna slična postupanja državnih organa u budućnosti i polskedice istih," piše u peticiji.

Bonus video: