Građani Crne Gore zabrinuti zbog mogućnosti terorističkog napada

Svaki drugi ispitanik misli da postoji određena mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori
513 pregleda 48 komentar(a)
Olivera Komar, Foto: Boris Pejović
Olivera Komar, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.12.2016. 18:26h

Dio građana u Crnoj Gori smatra da je terorizam opravdan u slučajevima lične i odbrane porodice, odbrane i zaštite vjere, odbrane i zaštite države, vladavine zakona i političke prinude.

To je pokazalo istraživanje, koje je za potrebe NVO Nomen uradila agencija DeFacto, a koje finansirala britanska Ambasada u Crnoj Gori.

Olivera Komar iz agencije DeFacto kazala je da je to zabrinjavajuće.

"Najviši procenat onih koji smatraju da je terorizam opravdan kao sredstvo lične odbrane je u najmlađoj grupi ispitanika. Ako je prosjek 8,5 odsto, oni do 34 godine su ovdje natprosječno prisutni, a oni će biti sve brojniji", rekla je Komar.

Dodala je da je interesantno da su značajno permisivniji prema terorizmu građani sjevernog dijela države.

Iz NVO Nomen i agenciji DeFacto kazali su da realizovani projekat predstavlja mini istraživanje.

"Mora se uzeti u obzir da, kada dio građana kaže da pod određenim uslovima terorizam može biti opravdan, ostaje nepoznato šta oni zapravo smatraju terorizmom...”, saopštila je Komar, objašnjavajući rezultate istraživanja predstavljenog na današnjoj konferenciji o medijskom izvještavanju o terorizmu.

Sa druge strane istraživanje je otkrilo i da se svaki peti građanin (ispitanik) ne osjeća bezbjednim u svom komšiluku, gradu, selu ili mjestu u kojem živi.

"Jedan od tri građanina Crne Gore ne osjeća se bezbjedno u Crnoj Gori. Regionalno gledano najmanje bezbjedno se osjećaju ispitanici, koji žive na jugu. Izuzetak po ovom pitanju je osjećaj bezbjednosti u EU, gdje se najmanje bezbjedno osjećaju ispitanici sa sjevera crne Gore”, pokazalo je istraživanje.

Značajan dio građana Crne Gore zabrinut zbog mogućnosti terorističkog napada.

Svaki drugi ispitanik misli da postoji određena mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori.

Ispitanici nemaju puno povjerenje da će ih Vlada zaštititi od terorizma.

Prema istraživanju, 23,8 odsto njih vjeruje da bi teroristički napad u Crnoj Gori mogao da izazove ISIL (Islamska država), a 16,9 odsto njih da to može da uradi neko iz regiona.

Da imigranti mogu biti potencijalni teroristi misli 12,2 odsto građana.

"Terorizam zna da se koristi i za umanjenje značenja političke borbe"

Novinar agencije Asociated Press Nino Bantić rekao je juče da je uzdržan u korišćenju riječi terorizam.

"U terorizam se svašta može ugurati, a AP je globalna agencija koja pokriva brojnu klijentelu širom svijeta sa svim političkim i kulturološkim razlikama. Riječ terorizam se može koristiti i od strane vlasti, oficijelnih medija ili političkih struktura koje žele umanjiti političko značenje ili političku karakterizaciju nečije političke borbe", rekao je Bantić.

I vojni analitičar iz Beograda Aleksandar Radić navodi da se terorizam u medijima zna koristiti kao politička kategorija.

"Riječ 'teror' odmah privlači pažnju. Plašim se da ulazimo u period kada će se sve lakše posezati za terminom terorizam. To neće biti terorizam prema poimanju u zemljama koje čine evroatlantske integracije, nego ono što treba 'nama' u političke svrhe", kaže Radić.

Istraživanje Nomen - DeFacto je pokazalo i da 46,9 odsto ispitanika se slažu sa mišljenjem da su EU integracije dobre za Crnu Goru kako bi se zaštitili od terorizma.

Bonus video: