Građani i NVO aktivisti Bijelog Polja protiv izgradnje mHE "Lještanica"

Javna tribina zakazana je 17. decembra u 11 časova
541 pregleda 0 komentar(a)
Lještanica, Foto: Euromost, Euromost, Euromost
Lještanica, Foto: Euromost, Euromost, Euromost
Ažurirano: 02.12.2019. 15:36h

Ekološki aktivisti iz Bijelog Polja pozvali su građane da u što većem broju prisustvuju javnoj tribini o Elaboratu procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju male hidroelektrane “Lještanica” na istoimenoj rijeci.

"Građani Bijelog Polja će braniti svim pravnim sredstvima rijeku Lještanicu, tražeći od Vlade da obustavi koncesiju i zaštiti tu rijeku", kazao je ekološki aktivista Denis Mekić.

On je pozvao sugrađane da prisustvuju javnoj tribini, koja je planirana za 17. decembar, u zgradi bjelopoljske lokalne uprave.

"Poslije pobjede građana i spasavanja Bistrice od devastacije od strane investitora, građani će nastaviti sa borbom i svim sredstvima spriječiti devastaciju rijeke Lještanice. Ova rijeka je turistička atrakcija od koje lokalno stanovništvo ima brojne turističke i poljoprivredne blagodati, pa istu treba ostaviti i narednim generacijama a ne devastirati i preko nje puniti džepove tajkunima”, kazao je Mekić.

Javna tribina zakazana je 17. decembra u 11 časova.

Investitor preduzeće, „HYDRO LJEŠTANICA” d.o.o. iz Podgorice, ranije je podnijelo zahtjev za davanje saglasnosti na Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju male hidroelektrane “Lještanica” na vodotoku rijeke Lještanice.

U Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu mHE Lještanica navodi se da je rijeka dužine 5, 86 kilometara, tipično bujični potok, kojeg karakteriše velika amplituda vodostaja i protoka na godišnjem nivou.

Projekat mHE predviđa izgradnju vodozahvata na koti 1030 metara nadmorske visine, odakle se planira cjevovod u dužini 3.975 metara, do mašinske zgrade na koti 736 metara. Ukupna projektovana godišnja proizvodnja je 8.040,681,69 kilovatsati.

„Zahvaćena površina tokom izvođenja radova se procjenjuje na 33.400 metara kvadratnih. Vremenski period u kom je planirano izvođenje projekta je oko dvije godine.Planirano je da u mHE „Lještanica“ bude zapoleno šest radnika".

U elaboratu se navodi da je proizvodni proces uz korišćenje vodotoka Lještanica bez uticaja na ukupnu količinu i kvalitet vode.

Odlukom Vlade o izdavanju koncesija za malih mHE na rijeci Lještanica , od 20. oktobra 2016. godine, konzorcijumu „Hydro Lještanica“, koga čine „SINERGY“ i „VODENI ZDROJE“, iz Češke.

Ugovor o koncesiji je sklopljen sa Ministarstvom ekonomije 13.januara 2017. godine, na vrijeme od 30 godina.

Bonus video: