Građani kupuju aparate, privatnici pune džepove

Više od pola miliona eura država platila privatnicima za preglede magnetnom rezonancom u prošloj godini, uprkos činjenici da je KC na jesen postao bogatiji za još jedan takav aparat
6606 pregleda 6 komentar(a)
Liste čekanja prouzrokovane kvarom na jednom od aparata (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock
Liste čekanja prouzrokovane kvarom na jednom od aparata (Ilustracija), Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 20.05.2019. 18:51h

Klinički centar (KC) povećaće mjesečno broj pregleda magnetnom rezonancom za 200, kako bi se smanjio broj pacijenata koji se o trošku države sve više upućuju kod privatnika na tu dijagnostičku proceduru.

U toj ustanovi planiraju novu organizaciju konzilijuma ljekara i zakazivanje hitnih pacijenata. Potvrđuju da i oni primjećuju trend povećanja broja upućenih pacijenata kod privatnika na preglede magnetnom rezonancom (MR), koji “uglavnom nije opravdan”.

Načelnica odjeljenja za MR i CT (skener) dijagnostiku u KC Žanka Cerović, smatra da bi trebalo povećati nadzor kada je u pitanju slanje pacijenata kod privatnika.

KC raspolaže sa dva aparata za magnetnu rezonancu, od kojih je jedan nabavljen u oktobru 2018, i trećim koji je u Dječjoj bolnici. Pacijenti koji čekaju duže od mjesec na pregled, mogu se uputiti o trošku države u dvije privatne klinike – “Hipokrat” i “Teslu medical”. Na pregled u KC pacijenti trenutno čekaju između mjesec i dva.

“Vijesti” su početkom maja objavile da je više od pola miliona eura država platila privatnicima za MR preglede u prošloj godini, uprkos činjenici da je KC na jesen postao bogatiji za još jedan takav aparat.

“Hipokrat” je dobio oko 85 odsto sredstava, odnosno oko 435.000 eura.

Izdvajanja za troškove MR pregleda kod privatnika porasla su više nego dva puta u odnosu na 2017. godinu, kada je u istu svrhu utrošeno 226.730 eura.

Novi Simensov” “MR Skyra” aparat za magnetnu rezonancu, vrijedan više od 1,4 miliona eura, pušten je u rad u KC-u 3. oktobra prošle godine. Najviše novca privatnicima je uplaćeno upravo u posljednjem kvartalu godine. Posmatrano po mjesecima, najviše novca od privatnika fakturisano je u aprilu, te novembru i decebru 2018. godine.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je “Vijestima” da je jedan aparat za magnetnu rezonancu bio dva do tri mjeseca van funkcije, što je prouzrokovalo liste čekanja.

Pojasnio je i da je novi aparat zahtijevao instalaciju, te obuku kadra, pa je jedan od načina da se smanje liste čekanja bio da se pacijenti upute kod privatnika.

KC: Povećanje uputa neopravdano, radimo prekovremeno svakog dan

Iz KC-a su “Vijestima” odgovorili da se u Centru za radiološku dijagnostiku mjesečno obavi oko 1100 pregleda MR za odrasle, ne računajući preglede djece u Institutu za bolesti djece, koji raspolaže novim aparatom jačine 1.5 Tesla.

Novim, odnosno trećim aparatom koji je KC dobio u oktobru 2018, obavi se polovina pregleda. Na tom aparatu, tvrde u KC-u, nemoguće je povećati broj pregleda jer su se njegovom nabavkom počele uvoditi nove, sofisticiranije metode, koje traju mnogo duže (do sat) od rutinskih pregleda.

“Zaposleni u Centru za radiološku dijagnostiku godinama svakog dana, osim 1. januara, rade u dvije smjene, a sve u cilju da bi našim pacijentima obezbijedili dijagnostiku u najkraćem mogućem roku. Dakle, već je uveden prekovremeni rad svakog radnog dana, što znači i svakog vikenda, a od juna ćemo možda i dodatno povećati broj pregleda do granice tehničkih mogućnosti aparata”, odgovorili su iz institucije na čijem je čelu Jevto Eraković.

U KC-u smatraju da je “važno razjasniti da naš Centar za radiološku dijagnostiku ne može da kontroliše upućivanje pacijenata u privatne ustanove, jer uput izdaje izabrani doktor kada je čekanje duže od mjesec”.

Izabrani doktori pacijente ne šalju samostalno, jer to mogu da traže samo specijalisti, na osnovu čega im onda izdaju upute.

Iz KC-a ocjenjuju da se “primjećuje se trend povećanja ukupnog broja upućenih na MR dijagnostiku, koji uglavnom nije opravdan”.

“Nadamo se da ćemo novom organizacijom konzilijuma i zakazivanja prioritetnih pacijenata koju pravimo u dogovru s Ministarstvom zdravlja, unaprijediti organizaciju rada i da ćemo uspjeti dana mjesečnom nivou za oko 200 povećamo broj pregleda”, istakli su iz KC-a.

Cerović: Centar nije doprinio odlivu novca iz javnog sistema

Cerović, inače potpredsjednica Skupštine Ljekarske komore, smatra da Centar za radiološku dijagnostiku nije značajno doprinio značajno većem izdvajanju novca države za pregled magnetnom rezonancom kod privatnika.

Ona je rekla da je u KC u 2016. godini na dva aparata urađeno 13.565 pregleda, naredne godine 13.817, a lani 12.171 pregled. Međutim, pojasnila je da je u 2018. jedan od dva aparata četiri mjeseca bio van funkcije (kvar jednog i instaliranje novog).

“Očigledno je da smanjenje broja pregleda godišnje od 1.400 ili 1.600, koliko se u KC-u uradi za 1,5 mjeseci, nije mogao značajno, a nikako u ovoj količini, da utiče na odliv novca privatnoj bolnici”, istakla je Cerović.

Ona je poručila da se iz ovoga nameće potreba pojačanja nadzora i pitanje da li se i na koji način poštuju propisi o slanju pacijenata u privatne bolnice.

Cerović je ocijenila i da postoji potreba da Centar za radiološku dijagnostiku ubuduće bude koncipiran na drugačiji način, odnosno da na osnovu dobijene dokumentacije vrši kontrolu zakazivanja pacijenata, a samim tim i slanja u privatne bolnice.

“... Tako što će direktno zakazivati prioritetne pacijente, a one kojima su kontrole zakazane za period od tri do šest mjeseci takođe prema tim rokovima upućuje na pregled u KC... Na taj način biće spriječene eventualne zloupotrebe”, kazala je Cerović.

Ona je zaključila i da jedino KC posjeduje aparat jačine 3 Tesla koji je namijenjen za značajno poboljšanje kvaliteta dijagnostičkih pregleda, a ne njihovog broja.

"Neuporedivo bolje kupiti novi aparat"

“Smatram neuporedivo korisnijim za pacijente i za zdravstveni sistem u cjelini kupovinu novog aparata, nego ovakvo odlivanje novca u privatne bolnice”, poručila je Cerović.

Državna revizorska institucija 2017. godine utvrdila je da Ministarstvo zdravlja nije izradilo Strategiju nabavke medicinske opreme i nije sprovelo sve zakonske mjere radi obezbjeđenja nabavke opreme koja je potrebna sistemu zdravstvene zaštite. U izvještaju DRI piše da su ugovori sa privatnicima za preglede magnetnom rezonancom zaključeni bez prethodne analize i procjene isplativosti.

DRI nije zaključila da li je isplativije zaključiti ugovor sa privatnim zdravstvenim ustanovama ili nabaviti novu opremu i obezbijediti uslugu u javnom sistemu za sporni pregled.

Naveli su, međutim, da je od aprila 2015. do kraja te godine privatnoj ustanovi uplaćeno 223.931,47 eura, a da se prema podacima sa sajta info.blockimaging.com, aparati za magnetnu rezonancu (GE, Siemens, Toshiba, Hitachi, Philips) mogu nabaviti za 150.000 do 400.000 eura.

Bonus video: