Građani nijesu spremni da prijave slučajeve korupcije u policiji

Najzabrinjavajući rezultat je, kako je ocijenila Milošević, to što građani smatraju da je korupcija u policiji rasprostranjena
1 komentar(a)
Dina Bajramspahić, Milena Milošević, Foto: PR Centar
Dina Bajramspahić, Milena Milošević, Foto: PR Centar
Ažurirano: 14.09.2017. 11:42h

Dvije trećine crnogorskih građana ima povjerenje u policiju dok, sa druge strane, njih 62 odsto ne bi prijavilo slučaj korupcije u toj instituciji ukoliko bi im bilo traženo da ostave lične podatke, pokazalo je istraživanje Instituta alternativa (IA).

Istraživanje „Šta građani misle o policiji – u službi građana ili nekog drugog?“, koje je rađeno u partnerstvu sa regionalnom mrežom organizacija civilnog društva POINTPULSE, sproveo je IPSOS Strategic Marketing u junu ove godine na uzorku od hiljadu građana Crne Gore.

Istraživačica javnih politika u IA, Milena Milošević, kazala je danas na pres konferenciji da je stepen povjerenja u policiju i dalje visok i da iznosi 66 odsto.

“Ovaj procenat ovu instituciju stavlja na drugo mjesto, među onima koje uživaju najveće povjerenje građanja, odmah iza obrazovnog sistema. U odnosu na 2015. primjetan je blagi trend porasta povjerenja u policiju s obzirom da je tada 58 odsto građana izrazilo povjerenje u ovu instituciju ”, pojasnila je Milošević.

Ona je rekla da se smanjio broj građana koji smatraju da policija najmanje služi njima.

“Ovaj procenat se sa 62 odsto koliko je iznosio 2015. godine smanjio na 40 odsto koliko iznosi u ovoj godini”, objasnila je Milošević.

Ona je dodala da više od 45 odsto građana smatra da policija najviše služi njihovim interesima, što, kako je kazala, predstavlja rast od šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Istovremeno, 40 odsto ispitanika i dalje smatra da policija najmanje služi interesima građana i da umjesto toga radi u interesu Vlade, političkih partija i visokih rukovodilaca”, naglasila je Milošević.

Prema njenim riječima, Srbi su nacionalna grupa koja najmanje vjeruje policiji.

“Natpolovičan procenat od 53 odsto građana koji se izjašnjavaju kao Srbi ili uopšte nema povjerenja u policiju ili je ono uglavnom na niskom nivou”, pojasnila je Milošević.

Visok stepen povjerenja koji građani izražavaju je, kako je kazala u suprotnosti sa raširenim percepcijama o politizaciji i prisutnosti korupcije u policiji.

“Politizacija i nepotizam su u očima građana glavni put do zaposlenja u policiji. Najveći prcenat građana, 51 odsto smatra da se posao u policiji dobija preko prijatelja i rođaka, a 44 odsto smatra da se do posla dolazi putem političkih veza, dok čak 11 odsto građana smatra da je i podmićivanje put do policijskog posla”, kazala je Miloševć.

Najzabrinjavajući rezultat je, kako je ocijenila, to što građani smatraju da je korupcija u policiji rasprostranjena.

“Tačnije, 57 odsto građana smatra da je korupcija rasprostranjena donekle ili u najvećoj mjeri”, rekla je Milošević.

Građani, kako je navela, smatraju da su saobraćajna i granična policija najkorumpiranije.

“Ovi rezultati se takođe podudaraju sa rezultatima drugih istraživanja koje su pokazala da je čak 11 odsto ispitanika izjavilo da je ponudilo mito saobraćajnoj policiji”, kazala je Milošević.

Ona smatra da je zabrinjavajućen to što crnogorski građani nisu spremni da prijave slučaj korupcije u policiji, potvrđujući time, kako je kazala, svoje mjesto među državama čiji su građani najmanje voljni da prijave korupciju.

“Čak 62 odsto stanovnika je izjavilo da ne bi prijavilo slučaj korupcije u policiji ukoliko bi im bilo traženo da pri tome ostave svoje lične podatke. Garantovanje anonimnosti ne bi previše unaprijedilo spremnost građana da prijave korupciju, s obzirom da samo 19 odsto njih koji ne bi prijavili korupciju uz otkrivanje ličnih podataka bi bili spremni da urade to anonimno”, objasnila je Milošević.

Ona je podsjetila da je 2015. godine 48 odsto građana izjavilo da ne bi prijavilo slučaj korupcije u policiji ukoliko bi morali da ostave lične podatke.

Milošević je poručila da Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za sprečavanje korupcije treba da organizuju obimnu kampanju tokom koje će, kako je kazala, promovisati prijavljivanje slučajeva korupcije u policiji.

Istraživačica javnih politika u IA , Dina Bajramspahić, istakla je da je policija prva karika u lancu pravosudnih institucija koja mora da obezbijedi dokaze kojima se potvrđuje odgovornost učinilaca krivičnih djela.

“Ali možda važnije od toga, policija je upravo ta koja prima poziv građana za pomoć i ukoliko Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova ne budu radili na izgradnji povjerenja ni sami neće postići punu efikasnost u svome radu”, pojasnila je Bajramspahić

Istraživanje je objavljen u okviru projekta “Puls integriteta i povjerenja u policiju nja Zapadnom Balkanu”, koji podržava Evropska Unija.

Bonus video: