Građani, NVO, arhitekte, odbornici: Nacrt plana mora da se povuče iz procedure

"Ako usvojimo ovaj plan, omogućiće se privatnicima da dokupe parcele, kao kod hotela Podgorica.Samo Ministarstvo, kakvo god da je, dalo je veoma rezervisan stav i tražim da se ovaj urbanistički projekat povuče iz procedure", kazao je Rakčević
617 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2018. 18:32h

Nacrt Urbanističkog projekta „Kasarna Morača” mora da bude povučen iz procedure, a za taj prostor je najbolje raspisati javni konkurs i sprovesti anketu ili referendum o sadržajima, koje građani Podgorice bi željeli da se izgrade na toj lokaciji.

To, kao i jedinstvena ocjena da se vrijedno zelenilo na području 12,2 hektara mora sačuvati, rezime su današnje vičečasovne i na momente veoma burne rasprave o UP “Kasarna Morača”.

Istaknuto je da bi taj prostor izgradnjom preko 140.000 kvadrata raznih sadržaja, od kojih 85.000 stanova, bio trajno uništen.

"Koji je to javni interes da se na tom prostoru grade zgrade. Šta je to opredijelilo nadležne iz Glavnog grada da tamo predvide zgrade, kada nema nijednog zvaničnog zahtjeva od nekoga da tako bude", zapitao je arhitekta Aleksandar Ašanin.

Ukoliko se usvoji sadašnja verzija Urbanističkog projekta (UP) „Kasarna Morača”, na tom prostoru bi nestalo skoro 75 odsto postojećeg zelenila, odnosno većina čempresa i drugog drveća starog i preko pedeset godina.

Time bi se nastavio trend smanjenja zaštitnih i park šuma na teritoriji Podgorice, odnosno nastavio trend betoniranja.

Odbornik Demokratske Crne Gore Vladimir Čađenovic je istakao da je borba za očuvanje toga prostora, zadnja linija odbrane Podgorice.

Obrađivač plana urbanističkog projekta "Kasarna Morača" tvrdi da će na tom prostoru biti zelenila više nego prethodnim planom.

Iz Ministarstva održivog razvoja su ranije ukazali da će novim planom biti uništeno 75 odsto zelenila.

Građanin Damjan Spasojević zapitao je predstavnike obrađivača plana i Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine da li za njih podatak da su svi, koji su došli na javnu raspravu, su protiv plana.

"Da li je to obavezujuće za vas i da li vam nešto znači, jer ovo je glas naroda, mi smo Glavni grad i valjda mi treba nešto d se pitamo", istakao je Damjanović. Odbornik Građanskog pokreta URA Luka Rakčević je poručio da bi trebalo da se organizujue referendum, na kojem bi se građani toga dijela grada pitali šta žele da se napravi na tom prostoru.

Arhitekta Miodrag Bajković je protiv plana i smatra da će time prostor da bude uništen i da treba da bude raspisan međunarodni konkurs za tu lokaciju kao i da se provjeri šta građani Podgorice žele da imaju na tom prostoru.

Građanin Ivan Šćepanović je istakao da obrađivač plana nije rekao koliko će biti zelenila na tom području.

"To će biti nezdrav prostor, ne bih dao svojoj kćerci da kupi stan tu, pa da ga date za 500 eura. Šta fali Bloku pet i šest, zašto tako ne planirate", kazao je Scepanovic.

Kompanija A nekretnine, slovenačke Abanke naručila je izradu Nacrta Urbanističkog projekta "Kasarna Morača", kojim je predviđeno rušenje 15 postojećih objekata koji se nalaze na tom području od 12,20 hektara i izgradnja 148.277 metara kvadratnih novih sadržaja.

Obrađivači tvrde da je lokacija urbano neafirmisana i neizgrađena.

Arhitekta Andrija Markuš smatra da je plan smrtna presuda za taj prostor.

Markuš je kazao da se "moramo odgovorno ponašati prema prostoru".

Odbornik Rakčević i brojni građani zamjerili su organizatorima što u sali u zgradi Skupštine, u kojoj je rasprava, nema ozvučenja.

"Ako usvojimo ovaj plan, omogućiće se privatnicima da dokupe parcele, kao kod hotela Podgorica.Samo Ministarstvo, kakvo god da je, dalo je veoma rezervisan stav i tražim da se ovaj urbanistički projekat povuče iz procedure", kazao je Rakčević.

Arhitekta Aleksandar Ašanin naglasio je da plan ima puno nedostataka.

"Planom bi bilo predviđeno da na tom prostoru živi 2.880 novih stanovnika", kazao je Ašanin.

Ašanin je naglasio da je planom evidentan blagonaklon odnos prema interesu investitora - A nekretninama.

Ašanin, kao predstavnik delegata Komore arhitekata, istakao je da plan mora ponovo da ide na doradu, da treba da se pita struka, da budu uključeni građani, ekolozi...

"Kako ste planirali da gradite nove zgrade, a nemate nijedan zvaničan zahtjev od nekoga da želi da gradi stambene zgrade". pitao je Ašanin.

Predstavnica Arhienta Mirka Đurović kazala je da su poštovali zakon, ali da bi svaki arhitekta ponaosob dao različito rješenje za taj prostor.

"Uzeli smo sve u obzir, nema kulturnih dobara i nijesmo dobili napismeno da moramo objekte da zadržimo", kazala je Đurović.

Brojne arhitekte, građani i odbornici opozicije su apsolutno protiv plana i traže da se povuče i postojeći prostor da se sačuva.

Protiv plana bile su i nevladine organizacije MANS i Green Home.

Galerija

Bonus video: