Građani ogorčeni jer ih kažnjavaju i zbog kuke

Vozilo opremljeno kukom, ako ne vuče priključno vozilo, ne smije učestvovati u saobraćaju sa postavljenim vučnim uređajem, rekli su iz Uprave policije
1610 pregleda 0 komentar(a)
Kuka za auto, Foto: Luka Zeković
Kuka za auto, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.01.2013. 22:58h

Sva vozila koja imaju staru kuku za vuču, koja nije rastavna, u skladu sa novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, moraće da je uklone i zamijene takozvanom “euro kukom”, u suprotnom će morati i za to da plate kaznu.

Euro kuka je mobilni dodatak vozilu koja omogućava priključak i vuču raznih prikolica. Pored fluorescentnog prsluka, evropskog izvještaja o nezgodama, zimske opreme u Podgorici i na primorju, na podugačkom spisku obavezne opreme vozača, makar onih koji imaju prikolice, našla se i euro kuka.

Građani su se žalili da ih je saobraćajna policija zaustavljala u Pljevljima, zahtijevajući da imaju euro kuku, a budući da je nijesu imali, morali su platiti kaznu od 20 eura.

Iz Uprave policije su „Vijestima” kazali da je novim zakonom predviđeno da na vozilu na motorni pogon može biti ugrađen samo uređaj za vuču priključnog vozila koji je zglobno rastavljiv, tako da se nakon korišćenja može demontirati.

„Propisano je da vozilo na motorni pogon opremljeno zglobno rastavljivim vučnim uređajem za vuču priključnog vozila (euro kuka), ako ne vuče priključno vozilo, ne smije učestvovati u saobraćaju sa postavljenim vučnim uređajem”, pojasnili su iz Uprave policije. Napomenuli su da je kazna, shodno Zakonu, od 20 do 50 eura za počinjeni prekršaj ukoliko se ne posjeduje euro kuka ili je nije skinuta poslije vuče.

Na osnovu tih nepravilnosti Uprava policije je od početka primjene Zakona do 22. januara izdala 33 prekršajna naloga

Iako su iz policije zadovoljni primjenom zakona, građani od početka sprovođenja tog propisa negoduju, smatrajući da je koncipiran tako da bi se preko pleća vozača punio budžet.

Novi zakon karakterišu izuzetno rigorozne kazne. Osim toga, što je za neke prekršaje predviđena i zatvorska kazna do dva mjeseca, zakon udara na džep nesavjesnih učesnika u saobraćaju pa će za najmanji prekršaj platiti 20, dok će pijani vozači plaćati do 2.000 eura.

Rigorozne novčane kazne predviđene su i za pravna lica, pa će za neke prestupe u saobraćaju ili zbog toga što nemaju potrebne dozvole, licence ili odobrenja kazne biti do 10.000.

Zbog toga što je alkohol ključni razlog za teške tragedije na crnogorskim drumovima, zakonodavci su smanjili toleranciju na 0,3 promila alkohola u krvi.

Iz policije su najavili da više neće tolerisati ni suvozače koji su pod dejstvom alkohola pa je novim Zakonom predviđena prilično visoka novčana kazna i za taj prekršaj (od 60 do 150 eura).

Globa i zbog neispravnih prikolica

Iz Uprave policije su odgovorili i na pritužbe građana da se kazne pišu i zbog tehničke neispravnosti priključnog vozila, odnosno prikolice. „Građani mogu izvršiti provjeru tehničke ispravnosti priključnog vozila kod ovlašćenih jedinica za tehnički pregled ove kategorije vozila”, kazali su iz Uprave policije.

Pojasnili su da vozilo na motorni pogon i priključno vozilo u saobraćaju na putu mora da ispunjava propisane uslove u pogledu dimenzija, ukupne mase, osovinskog opterećenja, zaštite okoline i da bude tehnički ispravno i registrovano.

Na osnovu tih nepravilnosti Uprava policije je od početka primjene Zakona do 22. januara izdala 33 prekršajna naloga.

Bonus video: