Građani plaćaju da se CEDIS i "Tehnoput" svađaju: 1.700 domaćinstava bilo bez struje

Iako obje kompanije tvrde da je ona druga napravila propust, nijedna od njih nije novinarima “Vijesti” dokazala svoje tvrdnje
233 pregleda 0 komentar(a)
Donja Gorica, Foto: Luka Zeković
Donja Gorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2018. 08:02h

Kompanija “Tehnoput” i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) međusobno se optužuju za to što je oko 1.700 domaćinstava podgoričkog naselja Donja Gorica makar 15 puta u posljednjih nekoliko mjeseci bilo bez struje, a zbog ljudske greške.

Iako obje kompanije tvrde da je ona druga napravila propust, nijedna od njih nije novinarima “Vijesti” dokazala svoje tvrdnje.

U Donjoj Gorici se gradi bulevar. Trebalo je da bude završen početkom novembra, ali je rok probijen, pa će izgradnja trajati najmanje do kraja marta.

Za to vrijeme, radnici kompanije “Tehnoput”, 15 puta su prekinuli kablove i u mraku ostavili 1.700 domaćinstava.

To tvrde iz CEDIS-a.

Ističu da je “Tehnoput” preuzeo od njih katastar instalacija, a da su prije početka radova obezbijedili i ispitno vozilo kako bi se na licu mjesta trasirali kablovi, u cilju minimiziranja oštećenja.

“Pored navedenog, izvođaču su dostavljeni i brojevi telefona radi detaljnih pojašnjenja. Sprovodimo sve neophodne aktivnosti u slučajevima kada se izvode građevinski radovi u zoni kablova”, kazali su iz CEDIS-a.

Istakli su da preduzimaju sve neophodne mjere u cilju minimiziranja oštećenja kabla, a da njihovi zaposleni u slučajevima prekida u napajanju ulažu vanredne napore kako bi proces sanacije trajao što kraće.

Zamjenik direktora “Tehnoputa” Živko Šipčić kaže za “Vijesti” da ta kompanija jeste dobila katastar instalacija, ali tvrdi da se pokazao kao netačan. Kaže i da je stanje na terenu drugačije.

On je novinara “Vijesti” uputio na inženjera njihovog preduzeća na toj trasi Radovana Zekovića, “koji je bolje upućen u problematiku i koji bi na licu mjesta objasnio šta je problem”.

Zeković je najprije pristao da pred novinarima ukaže na nepravilnosti u katastru instalacija, ali je dan kasnije kazao da mu je “sugerisano da on ne može da daje zvanične izjave za medije i da za to treba da se obratimo investitoru” (Direkcija za saobraćaj).

Iz CEDIS-a su naveli da se sa kabla napaja oko 1.700 domova, ali u slučaju prekida, alternativnim putem uspijevaju da obezbijede električnu energiju za otprilike 1.400 domaćinstava.

“Inicirali smo i sastanak sa čelnim ljudima Opštine, zbog dešavanja koja su bila aktuelna 7. i 8. decembra, kada je dio korisnika koji se napajaju, ostalo u prvom slučaju osam, a u drugom devet sati bez napajanja. Naročito ističemo da, s obzirom na to da je planirano da radovi na navedenoj dionici traju do kraja marta 2019. godine, u slučaju ponavljanja prekida, naši korisnici mogu računati na maksimalnu angažovanost CEDIS-a.”

“Prilikom većine sanacija, neophodni građevinski radovi izvođeni su od strane izvođača (trećeg lica koje je prouzrokovalo kvar na kablu). Takođe, izvođač je obezbjeđivao i materijal neophodan za popravku kabla. S druge strane, svi elektromontažni radovi (izrada kablovskih spojnica, faziranje kabla, puštanje pod napon itd.) izvedeni su od strane CEDIS-a”, kažu iz tog preduzeća.

Ugovor sa “Tehnoputom” vrijedan je skoro 9,5 miliona eura za 3,3 kilometra budućeg bulevara, a ugovorom je bilo predviđeno da rekonstrukcija tog dijela magistrale M-2.3 bude završena do četvrtog novembra, odnosno 270 dana od kad je prva lopata stigla na gradilište, ali sada je rok kraj marta iduće godine.

Hoće li zima u Donjoj Gorici biti “mračna”?

Iz Direkcije za saobraćaj, koja je investitor radova u aprilu 2018. obećali su da će radovi na toj dionici magistralnog puta prema Cetinju biti završeni do kraja te godine, a to piše i na tabli sa podacima o gradilištu.

Čelni čovjek Direkcije Savo Parača je tada obećavao i da radovi neće prestati, ali da to neće uticati na povećanu frekvenciju saobraćaja u jeku turističke sezone.

Zbog problema na trasi kroz Donju Goricu prije nekoliko dana, između ostalih, razgovarali su gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović, predstavnik Direkcije za saobraćaj Dušan Kokić i izvođača radova “Tehnoput MNE”. Kako je navedeno, konstatovano je da, budući da se radi o veoma kompleksnom projektu čija realizacija podrazumijeva izmještanje velikog broja instalacija – vodovodnih, elektro, itd, sve to pravi dodatne probleme izvođačima radova, pa se na terenu svakog dana dešava veliki broj nepredviđenih situacija koje usporavaju dinamiku izvođenja radova i stvaraju smetnje u svakodnevnom funkcionisanju građana tog dijela Podgorice.

Bonus video: