Građani predvođeni sveštenstvom MCP iskazali protest šetnjom ulicama Podgorice

Zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti za srijedu najavljena šetnja od Hrama do crkve Svetog Đorđa pod Goricom
49464 pregleda 99 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2019. 21:12h

Građani, njih više hiljada, predvođeni sveštenstvom Mitropolije crnogorsko primorske prošetali su ulicama Podgorice od Hrama Hristovog Vaskrsenja ka manastiru Svetog Simeona Mirotočivog.

Podgorički paroh otac Predrag Šćepanović kazao je "Vijestima" da su "hiljade građana večeras pokazale da je Podgorica, grad mira i ljepote, djece , mjesečine i dobre volje među ljudima".

"Ovo nije borba Srba i Crnogoraca, već pravde i nepravde, vjere i nevjere, ljubavi i mržnje. Posle napetih noći, ubačenih ljudi sa kapuljačama , mirno i molitveno lice Podgorice. Neka sa starom, 2019. godinom odu sve mržnje i diobe i neka sva Podgorica i Crna Gora postane oaza mira i ljepote, bez obzira na sve naše razlike u mišljenjima", rekao je Šćepanović.

Nakon govora ispred manastira sveštenici i građani su se istim putem vratili do Hrama, gdje je sveštenik Mirčeta Šljivančanin pozvao okupljene da se mirno raziđu.

Za srijedu je najavio šetnju od Hrama do crkve Svetog Đorđa pod Goricom.

"Protiv ovog zakona se treba boriti hrišćanski. Nadam se da će nas svakog dana biti sve više i da ćemo brojnošću doprijeti do srca ljudi", rekao je Šljivančanin, nakon čega su okupljeni počeli da se razilaze.

Podgorica protest
Sa šetnje ulicama Podgorice(Foto: Ivan Čađenović)

Podgorički paroh otac Predrag Šćepanović, okupljenima ispred manastira Svetog Simeona Mirotočivog, rekao je da je ovih dana "bilo onih koji nisu željeli mir, a tobože su bili sa nama".

Najavio je da će na isti način narednih dana biti litije u gradovima širom Crne Gore.

Rekao je "da ih ne mogu mrzjeti oni koji šalju kletve i prijetnje mitropolitu Amfilohiju i njima okupljenima", koliko oni njih mogu voljeti.

Kako javlja reporter "Vijesti" šetnja je protekla bez incidenata.

Galerija

Bonus video: