Građani protestovali zbog smrti djevojčice, zabranjeno paljenje svijeća ispred Vlade

Predsjednica Banke hrane Marina Medojević istakla je da je sudbina preminule djevojčice alarm za nadležne institucije da počnu brigu o samohranim i majkama u stanju socijalne potrebe
4377 pregleda 50 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2018. 19:49h

Grupa građana organizovala je večeras paljenje svijeća u čast preminule djevojčice Jelene Bogavac.

Ipak, iako su planirali da svijeće upale ispred Vlade, to im nije omogućila policija, koja je blokirala ulicu. Svijeće su na kraju upalili na zaštitnoj ogradi u Karađorđevoj ulici.

Predsjednica Banke hrane Marina Medojević istakla je da je sudbina preminule djevojčice alarm za nadležne institucije da počnu brigu o samohranim i majkama u stanju socijalne potrebe. Ona je istakla da institucije ne treba da čekaju da ih Banka hrane upozna sa tragičnim sudbinama građana, već da one same treba da reaguju proaktivno.

"Mi smo nju pomagali otkad je imala šest mjeseci. Nažalost to dijete je rođeno, živjelo i preminulo u siromaštvu," kazala je Medojevićeva.

Predstavnica koordinacionog odbora majki bivših korisnica nadoknada po osnovu troje i više djece Željka Savković istakla je da je sudbina porodice Bogavac pokazatelj koliko je vlast postupila neodgovorno i nesavjeno kada je ukinula primanja ženama. Ona je istakla da je Marijana Bogavac primala nadoknadu i od toga izdržavala djecu, ali da joj je vlast to otela.

Prema riječima Milke Šćepanović iz NVO Naše sunce, "nedopustivo je da nam djeca umiru u 21. vijeku."

Njena koleginica iz NVO LGBT Forum Progres i pokretač peticije za smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, Bojana Jokić, istakla je da su centri za socijalni rad ti koji je trebalo da pomognu Marijani Bogavac jer je bila u procesu razvoda braka i da aktivno nadgledaju proces. Ona je objasnila da su nadlženi u slučaju da utvrde da su djeca nezbrinuta dužni da im obezbijede sve uslove u njihovom najboljem interesu.

Galerija

Bonus video: