Građanska inicijativa: Bolnica Meljine da bude dio javnog zdravstva Crne Gore

372 pregleda 0 komentar(a)
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić

Grupa građana Herceg Novog pokrenula je inicijativu za očuvanje bolnice Meljine. U peticiji čije je potpisivanje u toku, traže zakazivanje vanredne sjednice Skupštine opštine na kojoj bi odbornioci usvojili njihov predlog da “Opšta bolnica Meljine bude bude zadržana kao medicinska ustanova i da uđe u sistem javnog zdravstva Crne Gore” i da takav zaključak proslijede nadležnima.

“Bolnica Meljine postoji u Herceg Novom više od 100 godina; iako je od početka bila vojna medicinska ustanova, građani Herceg Novog i Boke Kotorske su hospitalizovani u njoj, a posebno je to intenzivirano posljednjih 40-ak godina; stanovnici Herceg Novog su godinama odvajali samodoprinos, za dogradnju medinskih objekata unutar ovog kompleksa. Od 2003 godine unutar bolnice postoji opremljeno porodilište; stanovnicima Herceg Novog su previše udaljene druge bolnice, Risan, Kotor, Nikšić, Podgorica, što je naročito važno u slučaju hitnih intervencija, a posebno je značajno u vrijeme ljetnje turističke sezone, kada je broj stanovnika i turisti uvećan dva do tri puta na području Herceg Novog a saobraćajne veze sa drugim destinacijama veoma otežane pa je i visok rizik po zdravlje oboljelih ili unesrećenih u raznim udesima, koji su česti tokom ljeta”, navodi se u peticiji.

Zaposleni u zdravstvenoj ustanovi u Meljinama nedavno su se javnosti oglasili saopštenjem u kome takođe traže da Bolnica uđe u sistem javnog zdravstva i poručili da dva mjeseca nisu primili plate, kao i da nemaju dovoljno medikamenata, i ostalog medicinskog materijala neophodnog za rad bolnice.

Privredni sud Crne Gore je 9. avgusta prošle godine uveo stečaj u kompaniju Meljine kompleks, vlasništvo Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, zbog nemogućnosti izmirivanja obaveza prema povjeriocima i blokade računa.

U julu 2016. Godinu građansku peticiju za opstanak Opšte Bolnice u Meljinama potpisalo je 10.000 Novljana.

Bonus video: